vozni park

Tomašević: Tramvaji iz Augsburga kasne, naplatili smo penale

29.02.2024 u 13:52

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u četvrtak da će se na lokaciji srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj ići na novi projekt izgradnje podzemne garaže koja će imati 800 parkirnih mjesta, 300 više od starog projekta

Javna garaža na lokaciji ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj imat će oko 800 parking mjesta na tri podzemne etaže, a po dovršetku će se iznad garaže ostati igralište, koje će dobiti nove atletske staze i druge sadržaje.

Sljedeći će se tjedan pokrenuti otvoreni postupak javne nabave za odabir projektanta za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju garaže Klaićeva. Rok izrade projekta je 9 mjeseci od dana potpisa zapisnika o uvođenju u posao, a procijenjena vrijednost usluge je 650.000,00 eura bez PDV-a, istaknuto je u priopćenju Grada Zagreba.

Na pitanje zašto se ide u izradu novog projekta za tu garažu, kada već postoji jedan izrađeni, Tomašević je istaknuo da je prijašnji projekt imao u planu i izgradnju komercijalnih sadržaja, što bi smanjilo broj parkirnih mjesta.

“To je još jedan u nizu od ovih projekata 20, kako ih mi nazivamo, projekata o kojima se 20 godina priča, a ništa se nije napravilo. Ovaj projekt ranije je bio zamišljen kao javno-privatno partnerstvo, s 500 mjesta”, istaknuo je Tomašević dodavši da je bilo bitno povećati broj parkirnih mjesta.

Dodao je i da nema potrebe da projekt bude javno privatno partnerstvo, jer je riječ o isplativom i financijski održivom projektu koji će biti investicija Zagrebačkog holdinga. Istaknuo je da će Holding za njezinu izgradnju, čije se cijena procjenjuje na oko 30 milijuna eura, dobiti kredit od komercijalne banke, i to bez jamstva Grada Zagreba.

“U središtu grada imamo tri garaže koje imaju ukupni kapacitet 900 mjesta, znači gotovo će se poduplati taj kapacitet”, poručio je Tomašević.

Tomašević je najavio i da će na sjednici podržati prijedlog SDP-ovog Kluba zastupnika da Gradsku skupštinu u roku 4 mjeseca obavijestiti o poduzetim koracima u realizaciji projekta energane. Najavio je da će grad krenuti u izradu studije o isplativosti izgradnje energane.

“Napravit ćemo studiju koja će ispitati sve opcije vezane za gospodarenje otpadom, alternative, tehnološke opcije, samu isplativost, koliko bi bili kapitalni i operativni troškovi, imajući na umu da će biti isto tako emisije stakleničkih plinova koje će se morati plaćati za nekoliko godina za takva postrojenja”, istaknuo je Tomašević.

Izgrađeno i obnovljeno 17 školskih objekata

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec je na sjednici Gradske skupštine istaknula da je početkom tjedna ova gradska uprava otvorila petnaestu po redu školu - OŠ Bukovec, a da je upravo izdana uporabna dozvola za područnu školu Kupinečki Kraljevec čime se ova gradska uprava penje na 17. školski objekt koji je rekonstruiran, izgrađen, dograđen ili obnovljen, u nešto manje od tri godine.

Pri tome je izvijestila da su četiri škole prešle do sad na jednosmjensku nastavu.

“Čuli smo ranije da kolege iz HDZ-a govore da se mi hvalimo školama koje oni financiraju. No, 9 od ovih 17. škola je financirano u potpunosti iz gradskog proračuna, dok ih je 8 sufinancirano europskim sredstvima”, rekla je Dolenec.

Na sjednici Skuptšine, Tomašević je najavio i rekonstrukciju tramvajskog okretišta Mihaljevec, istaknuvši da se početak radova očekuje kroz mjesec dana, a završetak do kraja godine.

“Novi autobusni terminal će biti dvostruko veći od starog terminala, a po dovršetku radova omogućit će se prometovanje većeg broja tramvaja prema polaznoj stanici žičare”, rekao je Tomašević.

Izvijestio je i da trenutno grad Augsburga, od kojega je ZET nabavio 11 rabljenih tramvaja, kasni s njihovom isporukom zbog čega su im naplaćeni financijski penali.

“Očekujem da tramvaji dođu kroz nekoliko mjeseci”, rekao je Tomašević dodavši da je razlog kašnjenja vezan uz vozni park tog grada, a da su ti tramvaji još uvijek na tračnicama Augsburga.

  • +7
Novi stari tramvaj u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL