pljuska

Slovački ustavni sud srušio velik dio vladine revizije kaznenog zakona

29.02.2024 u 13:30

Bionic
Reading

Slovački ustavni sud zaustavio je dio vladine revizije kaznenog zakona koja je imala za cilj znatno smanjiti kazne za zločine poput korupcije i pronevjere

Međutim, sud je priopćio u četvrtak da je odbacio druge pritužbe liberalne predsjednice Slovačke i oporbe, što znači da se može nastaviti plan ukidanja državnog ureda posebnog tužiteljstva koji se bavi teškim kriminalom, uključujući korupciju na visokoj razini.

Kombinacija promjena, koju je progurala koalicija premijera Roberta Fica u brzoj zakonodavnoj proceduri, izazvala je uzbunu u redovima oporbe, kao i zabrinutost Europske komisije te Ureda europskog tužitelja.

Kritike su usmjerene na nedostatak široke rasprave, značajno smanjenje kazni za financijske zločine, kao i na skraćivanje rokova zastare što bi zauvijek zaustavilo mnoge istrage koje su u tijeku, čak i kad bi zakon stupio na snagu samo na jedan dan.

Sud nije obustavio planiranu reformu za ukidanje Ureda posebnog tužitelja koji se bavio kriminalom na visokoj razini, među kojima su i slučajevi koji su uključivali visoke javne dužnosnike i političare iz Ficove stranke SMER-SD.

Sud je odlučio brzo s ciljem da njegova odluka stupi na snagu prije nego reformski zakon stupi na snagu.