SAMARAS U BERLINU

Najveći štedljivac Europe smekšava Merkelicu

24.08.2012 u 07:26

Bionic
Reading

Današnji posjet grčkog premijera Antonisa Samarasa Berlinu prilika je za njemačku kancelarku Angelu Merkel da opet trenira strogoću, iako se očekuje da bi Grčka mogla dobiti neke ustupke i produljenje rokova za provođenje pojedinih reformi, ali ne i još jednu injekciju stotina milijardi eura iz Bruxellesa

Nakon što su šefovi država Europske unije u lipnju drhtali pred mogućnošću da na izborima u Grčkoj pobijedi ljevičarska Syriza, činjenica da novu grčku vladu ipak predvode konzervativci na čelu s Antonisom Samarasom pokazala se povoljnom za postojeće dogovore te države i Bruxellesa. Grčka je pod pritiskom EU-a prinuđena na brojne bolne reforme, zauzvrat dobivši dva velika paketa financijske pomoći, no sve to niti je popravilo grčku ekonomsku situaciju niti zaustavilo širenje krize eura.

Iako je njemački tjednik Der Spiegel opisao Samarasa kao 'najvećeg štedljivca Europe' zbog njegove predanosti provođenju dogovorenih reformi, čini se da grčki premijer ne može poštovati sve nametnute rokove iz Bruxellesa te da danas dolazi u Berlin da bi namolio više vremena za njihovo provođenje. Samaras je u intervjuu za tabloid Bild naglasio da 'više vremena ne znači i još novca', ali da je Grčkoj 'potrebno prostora za disanje' da bi 'stimulirala svoju ekonomiju'. Grčki premijer nije precizno rekao koliko mu je dodatnog vremena potrebno za provođenje dogovorenih reformi, no špekulira se da je riječ o dvogodišnjem periodu.

Njemački mediji najavljuju da će kancelarka Angela Merkel najvjerojatnije biti nepopustljiva prema Samarasovim zahtjevima, iako će mu vjerojatno ponuditi manje ustupke. Merkel prima grčkog premijera samo dan nakon što se susrela s francuskim predsjednikom Francoiseom Hollandeom, s kojim je dogovarala zajedničku strategiju za stabilizaciju eurozone. Samaras pak Hollandea posjećuje već sutra, u subotu, no teško da će od njega moći dobiti obećanja koja nije htjela dati Merkel.

Ipak, njemačka kancelarka, francuski predsjednik i grčki premijer se slažu u tome da Grčka ne bi trebala napustiti eurozonu, što sada predviđaju i ključni članovi njemačke vlade, tako da će im se stajališta možda približiti zbog zajedničkih protivnika, ako već ne mogu na neki drugi način.