drugi u tjednu

Novi gaf Bidena; zamijenio Angelu Merkel s pokojnim Helmutom Kohlom

08.02.2024 u 18:01

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden je u srijedu navečer, prepričavajući razgovor iz 2021., pomiješao bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel s pokojnim kancelarom Helmutom Kohlom koji je umro 2017., a Reuters podsjeća da mu je ovo drugi takav gaf ovaj tjedan

Na prijemu u New Yorku, organiziranom za prikupljanje novca za njegovu novu predsjedničku kampanju, 81-godišnji Biden je prepričavao razgovore s europskim čelnicima na sastanku skupine G7 u Velikoj Britaniji te je umjesto Angele Merkel, koja je tada bila na vlasti, spomenuo Helmuta Kohla koji je u to vrijeme bio mrtav već četiri godine.

Njegov razgovor s Merkel odnosio se na događanja od 6. siječnja 2021., tj. nereda na Kapitolu koje su izveli pristaše tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa koji želi osvojiti republikansku nominaciju za predsjedničke izbore i suprotstaviti se Bidenu.

"Kada sam izabran za predsjednika, otišao sam na sastanak G7 u Velikoj Britaniji. Sjeo sam i rekao da se Amerika vratila, a predsjednik Francuske me pogledao i pitao "na koliko dugo". Nikada nisam na to tako gledao", rekao je Biden te potom nastavio.

"Tada me Helmut Kohl pogledao i rekao: Što biste rekli predsjedniče da sutra ujutro otvorite London Times i saznate da je tisuću ljudi provalilo vrata britanskog parlamenta i usput ubilo nekoliko ljudi", prisjećao se Biden tog razgovora zamijenivši, međutim, Merkel s Kohlom.

Bijela kuća nije komentirala taj gaf.

Početkom tjedna, govoreći o istom samitu, pomiješao je predsjednika Emmanuela Macrona s bivšim predsjednikom Francoisom Mitterrandom koji je bio na vlasti od 1981. do 1995. Umro je 1996.

Bidenov vjerojatni protukandidat 2024., bivši predsjednik Donald Trump, također je nedavno imao pogreške.

Na prošlomjesečnom predizbornom skupu Trump je kritizirao svoju suparnicu iz GOP-a Nikki Haley, no pritom ju je zamijenio s Nancy Pelosi, demokratkinjom koja je bila predsjednica Zastupničkog doma tijekom njegovog mandata.