tisuće eura

Otkriveno koliko je Njemačka potrošila na šminku i frizuru Angele Merkel

10.08.2023 u 18:56

Bionic
Reading

Iako već dvije godine nije na poziciji njemačke kancelarke, Angela Merkel i dalje itetako košta njemačku Vladu. Prema dokumentima koje je objavio Tagesspiegel, otkako je otišla s čelnog mjesta, njemačka vlada je na šminku i frizuru Angele Merkel iskeširala 55 tisuća eura

Ve dvije godine nije kancelarka, ali Merkel još uvijek saveznoj vladi naplaćuje nekoliko troškova, prema dokumentima koje je Tagesspiegel dobio putem zahtjeva Zakona o slobodi informacija.

Merkel, prema prethodnom izvješću Tagesspiegela, nije zadržala svog dugogodišnjeg bivšeg vizažista, već se sada oslanja na novog samozaposlenog frizera i vizažista, koji također radi kao modni dizajner, sa sjedištem u Berlinu. Kabinet njemačkog kancelara plaća Merkelinu frizuru i šminku za javne i privatne angažmane. Tako je do sada u 2023. na šminku i frizuru potrošila 17.200 eura, dok račun od lani iznosi 37.780 eura, prenosi Politico.

'Preuzimanje troškova povezano je s obavljanjem stalnih službenih dužnosti — bez obzira na to jesu li javne ili nejavne', poručili su iz kabineta kancelara za Tagesspiegel.

Rastući troškovi usluga friziranja i šminkanja dužnosnika izazvali su neke kritike u prošlosti, a predsjednik Udruge poreznih obveznika Reiner Holznagel rekao je da bi troškove trebalo 'smanjiti na minimum i, u slučaju dvojbe, platiti privatno'.

Aktualni njemački kancelar Olaf Scholz također ne štedi na troškovima za svoje javne izlaske, prenosi Tagesspiegel. Do sada su ove godine članovi kabineta potrošili 21.808 eura na frizure i šminku, dok je taj broj u 2022. dosegao 39.910 eura.

Kada je ranije ove godine provedena parlamentarna istraga, brojke su pokazale da su izdaci za fotografe, frizere i vizažiste porasli na oko 1,5 milijuna eura u prvoj punoj godini Scholzove vlade 2022. To je bilo gotovo 80 posto više nego 2021., posljednje godine vladavine kabineta Angele Merkel.

  • +9
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: Political-Moments / imago stock&people / Profimedia

Prošlog tjedna kancelar Bavarske Markus Söder dospio je na naslovnice kada je objavljeno da je njegov ured samo u 2022. potrošio gotovo 180.000 eura na privatne fotografe. To je bio dodatan trošak uz 36.000 eura godišnje, koliko plaćaju stalno zaposlenog fotografa.

Iz kabineta bavarskog kancelara poručili su da angažiraju fotografe 'ovisno o prigodi, i to po dogovorenoj satnici ili dnevnoj cijeni'.

'Slike su bile za potrebe tiska i odnosa s javnošću te za dokumentaciju', poručili su.