kibernetički napad

Najveći naftovod u SAD-u platio pet milijuna dolara istočnoeuropskim hakerima

13.05.2021 u 18:47

Bionic
Reading

Colonial Pipeline, najveći naftovod u SAD-u, platio je u petak gotovo pet milijuna američkih dolara istočnoeuropskim hakerima nakon teškog kibernetičkog napada koji je isključio najveću mrežu naftovoda u zemlji, prenio je u četvrtak Reuters pozivajući se na Bloomberg News.

Tvrtka je platila veliku otkupninu kriptovalutom kojoj se ne može ući u trag nekoliko sati nakon napada, navodi se u izvješću Bloomberga koji se poziva na dva izvora upoznata s transakcijom.

Colonial Pipeline još nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom.

Hakeri su operatoru naftovoda dali alat za dekripciju kako bi popravio računalnu mrežu nakon što su dobili novac, ali tvrtka je upotrijebila vlastite backupe kako bi popravila sustav budući da je alat bio prespor, navodi Bloomberg News.

Nakon šestodnevnog isključenja, glavni američki naftovod, koji prenosi 100 milijuna galona benzina, dizela i goriva za zrakoplove na dan, prenio je u četvrtak prve milijune galona motornih goriva.

Isključenje naftovoda prouzročilo je nestašicu benzina i proglašenje izvanredne situacije od Virginije do Floride, dvije rafinerije morale su smanjiti proizvodnju, a utjecalo je i na opskrbu gorivom nekih zrakoplovnih kompanija.

FBI je optužio tajnovitu kriminalnu bandu DarkSide za kibernetički napad. Skupina, za koju se vjeruje da je bazirana u Rusiji ili istočnoj Europi, nije izravno preuzela odgovornost, ali je u srijedu objavila da je probila sustave triju drugih tvrtki, uključujući tehnološku tvrtku iz Illinoisa.