strah od poremećaja u opskrbi

Kibernetički napad i blokada cjevovoda u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 69 dolara

10.05.2021 u 16:08

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak 69 dolara nakon kibernetičkog napada koji je blokirao veliki cjevovod u SAD i potaknuo strah od poremećaja u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,97 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 61 cent i iznosila je 65,51 dolar.

Colonial Pipeline objavio je u nedjelju da su njegovi glavni cjevodi još uvijek isključeni iz mreže nakon kibernetičkog napada i blokade sustava prošlog petka. Neke su manje linije između terminala i točaka isporuke u međuvremenu ipak osposobljene.

"Ostanu li cjevovodi neko vrijeme izvan funkcije, to će imati dalekosežne posljedice po tržište nafte, ne samo u SAD-u, već i u Europi", ističe analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

"Trenutno se pretpostavlja da će poremećaj na cjevovodima biti riješen za nekoliko dana, pa bi utjecaj (na cijene) trebao biti ograničen", dodaje Fritsch.

Bijela kuća blisko surađuje s Colonialom kako bi pomogla osposobiti mrežu. Ministrica trgovine Gina Raimondo priopćila je da je popravak cjevovoda glavni prioritet Bidenove administracije.

Problemi sa cjevovodom u SAD-u potisnuli su danas u drugi plan pogoršanje pandemijske situacije u Aziji. Broj zaraženih i smrtnih slučajeva u Indiji zadržao se u ponedjeljak blizu rekordnih dnevnih maksimuma, podsjeća Reuters.

"Događaji koji podupiru cijene u SAD-u prikrivaju zabrinjavajući trend covida 19 u Aziji", rekla je Louise Dickson iz Rystad Energy.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 66,57 dolara, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni radni dan.