Gordan Jandroković

'Najvažnije postignuće ovog saziva Sabora je Lex Agrokor'

18.05.2020 u 17:19

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je, nakon raspuštanja devetog saziva parlamenta, najvažnijim ocijenio donošenje Lex Agrokor i političku stabilnost te odbacio teze da je riječ o najgorem sazivu iako razumije lošu percepciju zbog govora ulice nekih zastupnika.

“Najvažnijim postignućem ovog saziva Sabora smatram donošenje Zakona o izvanrednoj upravi, takozvani Lex Agrokor, kojim je spašeno više desetaka tisuća radnih mjesta, prehrambena i poljoprivredna industrija i bilo je iznimno važno da Sabor u time trenucima dobro reagira", kazao je Jandroković na konferenciji za novinare iznoseći inventuru rada parlamenta.

Druga bitna situacija, istaknuo je, dogodila se nakon epidemije koronavirusa i potresa u Zagrebu, kada smo u vrlo zahtjevnim okolnostima radili bez prestanka i donijeli Zakon u sustavu civilne zaštite koji je bio važan za funkcioniranje Stožera kao i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojem su definirane mjere po kojima je Hrvatska ostvarila zaista izvanredne rezultate”,

Komentirajući prosvjed zagrebačke oporbe koja je prosvjedovala zbog nedonošenja Zakona o obnovi Zagreba, Jandroković je odbacio prigovore da se nije učinilo sve što se moglo.

“Vlada je poslala u proceduru Zakon o obnovi Zagreba, koji je kompleksan i zahtjevan i mora biti pravedan, učinkovit i razrađen do posljednjeg detalja", rekao je.

Svjesni da je potrebno još vremena da bismo imali takav zakon, Vlada je, kaže Jandroković, donijela odluku da 141 milijuna kuna izdvoji za pomoć stradalima, za obnovu krovišta, dimnjaka, zabatnih zidova, bojlere. Donesena je odluka i da se osigura i plati smještaj svima koji se ne mogu vratiti u svoje domove”, obrazložio je.

Što se tiče prosvjeda ispred Sabora, po Jandrokoviću riječ je o klasičnom političkom prosvjedu koji za cilj ima iskoristiti ovu situaciju kako bi dobili na vidljivosti i pokušali je iskoristiti na predstojećim parlamentarnim izborima.

Na tezu da je deveti bio najgori saziv Sabora ikada, Jandroković odgovara da je Sabor obavio svoju dužnost u donošenju vrlo važnih zakona, odluka i strategije i po tom kriteriju, kaže, ne bi dao tako lošu ocjenu kao što je možda percepcija.

Međutim, dodaje, percepcija je takva zbog sasvim neprimjerenog ponašanja dijela zastupnika, uvreda, govora mržnje, iznošenja mnogo laži na račun određenih zastupnika zbog čega se stvorilo ozračje koje nije dobro i primjereno za parlament.

To više nije bio incident, to je postala svakodnevna praksa, kazao je, dodavši da je dio zastupnika koristio govor ulice i govor s ruba društvenih mreža zbog kojih se ljudi zgražaju i srame.

Dio zastupnika počeo je koristiti uvrede i difamaciju kao najnormalnije sredstvo svog političkog djelovanja i rada u Saboru, ocijenio je.

Drugi razlog lošoj ocjeni je u tome što dio zastupnika nije redovit na zasjedanjima, ne sudjeluje u raspravama i onda se postavlja pitanje zašto uopće dobivaju plaću, napomenuo je, dodavši da se zbog njihova nerada stječe dojam da većina zastupnika ne radi.

Za njih nemam riječi opravdanja nego će birači reći za koga smatraju da je radio dobro, a za koga da nije.

Komentirajući današnji ‘okršaj’ sa SDP-ovcem Gordanom Marasom, kazao je da se on koristio difamacijom, desetminutnim vrijeđanjem najgorim uličarskim rječnikom bez ikakva razloga te da se u tom trenutku morao braniti. Nekada sam i ja znao prijeći crtu, ali nikada ja nisam potegnuo prvi, nikoga uvrijedio i izlazio iz okvira normalne parlamentarne rasprave, osim u situacijama kada sam bio napadnut, dodao je.

Ocijenio je da su današnji događaji slika i prilika SDP-a i hrvatske oporbe.

Za političku trgovinu u ovom mandatu u kojoj je bilo puno ‘pretrčavanja’ iz suprotstavljenih političkih tabora, nakon što je Most izbačen iz Vlade, Jandroković kaže da su se vodili kriterijem političke stabilnosti u jeku krize s Agrokorom, a alternativa su bili izbori.

Iako je HDZ u tom trenutku odlično stajao u istraživanjima i mogli smo ići na izbore, ali smo procijenili da bi to bilo neodgovorno prema državi i građanima pa su se odlučili za takvu koaliciju i sačuvali političku stabilnost do kraja, a ona se pokazala i u ovoj epidemiji i ta se politička stabilnost isplatila, pojasnio je, zaključivši da ona nije bila izgovor da bi opstali na vlasti nego je omogućila da Hrvatska u kriznim trenucima reagira izvrsno.