ČAK 76 MRTVIH

Najteža željeznička nesreća u povijesti Konga

23.06.2010 u 10:50

Bionic
Reading

Sedamdeset i šest osoba poginulo je u željezničkoj nesreći do koje je došlo na jugu Konga, izjavio je u srijedu pripadnik odjela za krizna stanja u Pointe Noireu

Prethodni privremeni podaci govorili su o 60 mrtvih. 'Jutros novi podaci govore o 76 mrtvih. Sva su tijela u mrtvačnici u Pointe Noireu', izjavio je on.

Kongoanska vlada objavila je u utorak navečer u priopćenju da je u nesreći ozlijeđeno više od 400 osoba, ističući da se potraga za putnicima u olupini vlaka nastavlja.

Nesreća se dogodila između naselja Bilinga i Tchitondi, iz još neutvrđenog razloga. Dobro obaviješten izvor izjavio je za agenciju France Presse da je 'vlak bio pretrpan putnicima i robom'.

Pruga između Brazzavillea i Pointe Noirea duga 510 km izgrađena je u doba francuske kolonizacije.

Jedan od zaposlenika CFCO-a, Dominique Bourguoin, izjavio je kako bi 'uzrok nesreće mogla biti neprilagođena brzina', no to je za sada još pretpostavka.

U rujnu 1991. na istoj pruzi u Mvoungoutiju, blizu Dolisiea, sudarili su se putnički i teretni vlak, pri čemu je poginulo 100 osoba, a 300 je ozlijeđeno. To je bila najteža željeznička nesreća u povijesti Konga.