KOLIKO ĆETE VI POTROŠITI?

Najskromnija uskrsna košarica 540, najraskošnija 1.400 kuna

22.03.2013 u 12:46

Bionic
Reading

'Ovaj Uskrs dočekujemo u još gorem okruženju nego lani', rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever predstavljajući ovogodišnje blagdanske potrošačke košarice. Tako će, prema njihovu izračunu, četveročlana obitelj skromnih primanja od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka potrošiti 540 kuna, obitelj sa srednjim primanjima nešto više od tisuću, dok je iznos najraskošnije uskrsne košarice 1.416 kuna

Sever je istaknuo da je u odnosu na prošlu, ove godine financijsko stanje čak 58 posto građana lošije. Mjesečni obiteljski prihodi pokrivaju tek 70 posto rashoda, a uz 20 posto onih koji su prešli prag siromaštva, cijela je vojska onih koji su korak do toga. 'Od prosječne plaće ne može se živjeti, a kamoli od one minimalne', dodao je i upozorio da bi se 372 tisuće nezaposlenih uskoro moglo pridružiti još tisuće onih koji će posao izgubiti restrukturiranjem u državnim tvrtkama.

U sindikatu su stoga izradili tri vrste uskrsne košarice. 'Košarica koja je obilježena tradicijskim obilježjima je najskuplja i većini nedostupna', istaknuo je Sever. Ona podrazumijeva da će obitelj blagovati bakalar, janjetinu, tri vrste tradicijskih kolača, da će na stolu biti i raznovrsnog voća i slatkiša.


U skromnijoj košarici, onoj za tisuću kuna, janjetinu zamjenjuje odojak, a bakalar, oslić. Količina namirnica za kolače je manja, kao i količina voća. U skromnoj košarici, onoj za 540 kuna, glavno jelo na nedjeljnom uskrsnom ručku trebalo bi biti svinjska lopatica, a na Veliki petak na meniju su srdele.

U košarice nisu stavljeni naresci niti pokloni, a količine alkohola su minimalne. Sever dodaje da će i srednja košarica biti većini nedostupna te smatra da će građani potrošiti između 500 i tisuću kuna. No prevelik je broj onih kojima je i 540 kuna, koliki je trošak najskromnije uskrsne košarice, prevelik trošak. Njima se, kaže Sever, Uskrs neće razlikovati od bilo kojeg drugog dana u godini, barem što se trpeze tiče.
'Vladu to očito ne brine. Brine ih samo kako koaliciju zadržati na okupu i zaposliti svoje ljude. Za one koji su ih izabrali nije ih previše briga', poručuje.
Ipak, nakon Uskrsa, a pogotovo lokalnih izbora, situacija bi mogla biti i gora jer slijedi rebalans.