USPJEH U GALICIJI

Najsiromašniji Španjolci poštedjeli premijera Rajoya

22.10.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Tržište je zadovoljno rezultatima lokalnih izbora u dvije španjolske pokrajine, Galiciji i Baskiji, što se potvrdilo i ostankom kamata na desetogodišnje državne obveznice na 5,41 posto. Piet Lammens, strateg financijske skupine KBC, za Reuters je izjavio kako su izborni rezultati 'relativno pozitivni jer pružaju premijeru Marianu Rajoyu više prostora da zatraži otkup državnog duga od EU-a'

Izbori su održani u Galiciji, koja je čvrsto uporište pučke stranke (PP) koju vodi Rajoy i njegova je stranka ondje izvojevala veliku pobjedu: osvojila je 41 zastupničko mjesto, dok su socijalisti osvojili 18 mjesta, a dvije lokalne stranke zajedno 16 mjesta. Galicija je tako potvrdila svoju vjernost PP-u, a Rajoy sada, nakon te pobjede, može slobodnije nastaviti s traženjem 100 milijardi eura za spas španjolskih banaka te otvorenije razmišljati o mogućem traženju novca od EU-a i za rješavanje problema državnog duga.

Naime, nakon summita EU-a u petak, Rajoy je ostao nedorečen ne želeći reći ništa o mogućem traženju novca (no to se nije ni moglo očekivati neposredno prije izbora u svojoj političkoj utvrdi). Pobjeda u Galiciji predstavlja pak dodatni vjetar u jedra Rajoyu jer je to pokrajina u kojoj je njegova stranka počela s oštrim mjerama štednje godinu dana prije dolaska na vlast. Ako dakle Galicija, jedna od siromašnijih pokrajina, nema problema s mjerama štednje, tada je sasvim jasno da se ne bi trebali protiviti ni ostali. Na tom valu Rajoy može nastaviti s novim oštrim rezovima s jedne strane i s druge strane otvarati prostor i za moguće traženje novca od EU-a u slučaju da stanje postane kritično (a tržišta pokazuju da su zasad zadovoljna).

No, treba uzeti u obzir da su ekonomske prilike u zemlji i dalje loše, da se očekuje da će se BDP i ove godine smanjiti za 1,3 posto, a nezaposlenost se već popela na 24,6 posto (među mlađima od 35 godina penje se i na zastrašujućih 50 posto). To je pak trajna opasnost koja bi lako mogla preokrenuti naklonost tržišta i dovesti Madrid u situaciju da mora zatražiti pomoć Bruxellesa (neimenovani su dužnosnici za Reuters rekli da taj korak očekuju već idući mjesec).

Uz te loše vijesti, u ured madridske vlade stigla je u nedjelju navečer još jedna, ali očekivana. Na drugim pokrajinskim izborima, onima u Baskiji, PP je izgubio i preskočile su ga sve ostale stranke. Nacionalistička PNV je osvojila 27 zastupničkih mjesta, Bildu, stranka koja se zalaže za samostalnost 21 mjesto, socijalisti 16, a PP svega 10.

No, Baskija je pokrajina s najjačim otporom prema središnjoj vlasti u Madridu - iako većina stanovništva ne odobrava mjere koje poduzima teroristička organizacija ETA u borbi za samostalnost - pa bi jačanje lokalnih i prosecesionističkih stranaka moglo imati sličan utjecaj na izbore 25. studenog. Tada će, naime, na birališta izaći Katalonci, i to nakon što je došlo do oštrog sukoba središnje i lokalne vlade, Madrida i Barcelone. Sličan rezultat u Kataloniji mogao bi ojačati protivljenje tih dviju najbogatijih pokrajina mjerama Rajoyeve vlade i dovesti u pitanje mjere štednje i otežati premijerov položaj. Iako je Rajoy prošao dobro ove nedjelje, za konačne će zaključke trebati pričekati Kataloniju. A ondje svi govore kako će izbori zapravo biti referendum za samostalnost i protiv Madrida.