kažnjeno 64 recidivista

Najgori vozači na karlovačkom području ove godine dobili su 1875 dana zatvora, 120 dana uvjetne osude te 330 tisuća kuna novčanih kazni

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 05.11.2020 10:06
  • Objavljeno 05.11.2020 u 10:06
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Tijekom pojačanih mjera i radnji koje je policija provodila na području Policijske uprave karlovačke u prvih deset mjeseci 2020. godine u kršenju prometnih propisa uhvaćena 64 recidivista, koji su uhićeni i dovedeni na nadležni Općinski sud koji im je izrekao ukupno 1875 dana zatvora, 120 dana uvjetne osude, 330.700 kuna novčane kazne i 261 mjesec zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima

Jedna od prioritetnih zadaća prometne policije su usmjerena i ciljana postupanja spram osoba koje grubo krše prometne propise i time dovode u opasnost kako sebe, tako i ostale sudionike u prometu, posebice prema višestrukim počiniteljima prekršaja tzv. recidivistima. Tako su tijekom pojačanih mjera i radnji koje je policija provodila na području Policijske uprave karlovačke u prvih deset mjeseci 2020. godine u kršenju prometnih propisa uhvaćena 64 recidivista, koji su uhićeni i dovedeni na nadležni Općinski sud koji im je izrekao ukupno 1875 dana zatvora, 120 dana uvjetne osude, 330.700 kuna novčane kazne i 261 mjesec zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima. Usporedbe radi, u prvih deset mjeseci 2019. godine u kršenju prometnih propisa uhvaćeno je 78 recidivista, a kojima je nadležni Općinski sud izrekao ukupno 1240 dana kazne zatvora, 48 mjeseci uvjetne osude, 342.579,41 kuna novčane kazne i 139 mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.

Iako je u ovoj godini, u odnosu na prethodnu evidentiran manji broj uhićenih recidivista, koji su ukupno počinili manji broj prekršaja (2020. godine 152 prekršaja, a 2019. godine 171 prekršaj), ukupno im je izrečena znatno veća kazna zatvora, a za istaknuti je da su oni u prosjeku činili dva do tri teža prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali i prekršaje iz drugih zakona, kao što su Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, Zakon o osobnoj iskaznici, Zakon o prebivalištu, Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana i dr.  

Najčešći prekršaji koje su sankcionirani višestruki počinitelji prekršaja činili su upravljanje vozilom prije stjecanja prava, vožnja pod utjecajem alkohola i vožnja za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima ili za vrijeme dok im je poništena vozačka dozvola.  

Kako bi poboljšali stanje sigurnosti u cestovnom prometu i u narednom periodu policija će nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće s teško ozlijeđenim i poginulim osobama, a naše aktivnosti i nadalje će biti posebno usmjerene i prema višestrukim počiniteljima prekršaja tzv. recidivistima. Ujedno, pozivaju sve sudionike u prometu da budu odgovorni i savjesni sudionici u prometu, kao i da se pridržavaju svih propisa i pravila kako bi se smanjila stradavanja u prometu.