Najbolja riblja juha

Najbolja riblja juha

15.02.2013 u 05:43

Bionic
Reading

... by Danijela Milić. Pojedena u Istri u čarobnim uvjetima. Ne vidim razloga, doduše, zašto je se ne bi moglo isto tako s guštom smazati i u vlastitoj kuhinji u Zagrebu. Zato - trk u nabavku!

Pa kaže naša draga i vrsna kuharica - Danijela Milić (aplauz):

Tradicionalna dalmatinska riblja juha je bistra i u nju se stavlja riža.
Ovaj recept je za neke bogohuljenje, jer mu je baza mrkva i krumpir koji po nekima nemaju što tražiti u ribljoj juhi, ali mojoj djeci je to i dalje omiljeno jelo i svi koji su je isprobali oduševljeni su ...


... osim naravno fishsoup-nazija za koje me baš briga!

Prvo se u, ne premali lonac, stavi kuhati 1 do 2 oguliena krumpira u komadu, 2 do 4 oguljene mrkve (sve cijelo, dakle nema rezanja), 1 cijeli običan luk, korijen peršina i celera, lišće peršina i ako ima 1 cijeli domaći paradajz. Sve se prekrije vodom, doda se sol pa se kuha dok krumpir i mrkva ne budu sasvim kuhani.

Kad jesu, doda se još hladne vode, toliko da kasnije prekrije ribu. Odmah se doda očišćena riba.

Riba za juhu treba biti super svježa, jer se tu najjače osjeća njezin okus. Najbolje je kombinirati više vrsta bijele ribe npr. oradu, grdobinu, kovača, zubaca. To su najfinije ribe za juhu.

Dobra se juha može napraviti i od običnog pišmolja ili od oslića, ali kako se ova vrsta ribe brzo kvari dodatno je važno da riba bude ulovljena isti dan. Za juhu se na ribama ostavlja glava, jer daje dodatan okus.

Kad voda zakuha riba se kuha vrlo kratko, oko 5 minuta, dok meso ne počne lagano otpadati s kosti.
Ako se radi lešo riba onda je važno da se kuha što kraće ali kod riblje juhe bitna je juha pa se riba može i mrvicu dulje kuhati.

Kad je to gotovo lonac se makne s vatre i iz juhe se opezno izvadi riba na jedan tanjur. U novi se lonac izvade kuhani krumpir i mrkva u komadu i zgnječedrobilicom za pire. Ovdje se može dodati i malo maslaca po želji,tada je juha još slađa.

Zatim se to podlije procijeđenom juhom (kroz sitno cjedilo za čaj kako nebi pobjegla koja kost ili ljuska).

Kuhana se riba očisti od kosti (i kože) i komadi mesa se dodaju u juhu. Na kraju se doda malo maslinovog ulja i sjeckanog peršina (možda i malopapra) i još se jednom malo prokuha.


Ajmooo ljudiii, juha je gotovaaaa!

http://www.youtube.com/watch?v=rGKfrgqWcv0