VJEŠTAČENJE CRNE KUTIJE

Nagibni vlak jurio sto kilometara na sat

17.08.2009 u 14:38

Bionic
Reading

Poznat je sadržaj crne kutije nagibnog vlaka u kojem je poginulo šestero ljudi. Vještačenje je pokazalo da je vlak, unatoč potpuno blokiranim kočnicama, neposredno prije izlijetanja jurio sto kilometara na sat

Time su skinute i najmanje sumnje u ispravnost nagibnog vlaka na kobnoj vožnji za Split. Razlog nesreće isključivo je retardant koji je nanesen na tračnice.
Podaci koje su vještačili stručnjaci Centra za kriminalistiku Ivan Vučetić u Zagrebu danas su stigli na Županijski sud u Splitu. Utvrđeno je da je nagibni vlak prošao Labinom Dalmatinskim brzinom od 80 kilometara na sat, da bi potom na 298 kilometru pruge Zagreb – Split smanjio brzinu na 24 km/h. U 12 sati i dvije minute zabilježena brzina je nula, tada su blokirani kotači, ali vlak nastavlja svoje gibanje – klizanjem po tračnicama.

U 12 sati i šest minuta memorijski modul bilježi nekontrolirane signale auto-stop sistema, tada je vlak iskočio iz tračnica... Vještaci su utvrdili da je vlak nekontrolirano jurio tri minute i 46 sekundi, pri čemu je prošao šest kilometara i 245 metara, piše Jutarnji.hr.