kod voćina

Banožić očekuje da će crna kutija otkriti zašto je nastao tehnički kvar na MIG-u

12.12.2022 u 15:02

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da će crna kutija otkriti uzroke tehničkog kvara zbog kojega se prije šest dana kod Voćina srušio MIG-21, dodavši da se jedan od dvojice pilota, koji su se katapultirali, još oporavlja

“Nakon pada, Državno odvjetništvo zajedno s vojnom policijom, krim dijelom, obavilo je istragu. Dijelovi aviona su odvezeni na drugu lokaciju, očekujemo da će crna kutija dati određene podatke, odnosno da će jasno reći zbog čega je nastao tehnički kvar”, rekao je Banožić u izjavi medijima nakon obilježavanja 31. godine Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Izvijestio je da je jedan od dvojice pilota iz MIG-a i dalje u bolnici. O njegovom zdravstvenom stanju, Banožić je rekao da se oporavlja te je otkrio da ga je zajedno s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, ministrima Tomom Medvedom i Vilijem Berošem posjetio ovu subotu.

“Naš razgovor bio je koncentriran prije svega na dnevne teme, pratio je sve što se događa po pitanju nogometne utakmice, razgovarao je o svojim planovima za dalje”, rekao je Banožić dodavši da su u posjetu bili i načelnik glavnog stožera te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

“On se oporavlja, oporavak pospješuje njegov optimizam i želju da se što prije vrati u postrojbu”, poručio je Banožić.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec je dodao kako mu je ranjeni pilot poručio da se “već u srijedu vraća u postrojbu”, odnosno da je bio iznimno optimističan.

Križanec je rekao i kako je srušeni MiG nakon remonta u Ukrajini, još jednom bio na popravku, no nije otkrio gdje je remontiran.

“Nekoliko godina nakon remonta aviona, motor je bio remontiran, u zavodu koji za to ima odgovarajuće licence i sve ostale dokumente, od ovlaštenih tehničara”, rekao je.

Ministar obrane komentirao je i stanje na Kosovu, s obzirom na to da tamo borave hrvatski vojnici u NATO-ovoj misiji.

“Pratimo sve što se događa. Hrvatska svim svojim nastupima naglašava ozbiljnost situacije na Kosovu te upućuje jasne poruke podrške Kosovu u njihovom razvoju, ali isto tako miru i sigurnosti cijelog našeg susjedstva”, rekao je ministar Banožić.

“Mislimo da prije svega moramo svi zrelo razmišljati. Svi problemi koji nastaju, oni se moraju rješavati mirnim putem”, istaknuo je hrvatski ministar obrane.