rasprava u saboru

Nađi protiv diskriminacije zdravih osoba

21.05.2021 u 13:59

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Davor Nađi (Fokus) poručio je u petak u Saboru u vezi s epidemiološkim mjerama u pandemiji koronavirusa kako ne treba diskriminirati zdrave osobe koje se još nisu uspjele cijepiti, pri čemu se zauzeo za zaštitu ljudskih prava i cijepljenje svih građana

Od 1. lipnja nas vjerojatno očekuje popuštanje epidemioloških mjera, no još se ne zna kojih ni kako. S tim se čeka do zadnjeg časa pa poduzetnici ne mogu planirati poslovanje, upozorio je Nađi. Broj zaraženih pada, situacija je slična kao lani i očito je da koronavirus ima sezonalni karakter, ocijenio je Nađi u raspravi slobodnim govorima pozivajući sve građane da se cijepe.

Ivan Kirin (Klub HDZ-a) govorio je o poslovanju LNG terminala na Krku, pri čemu je istaknuo kako je on od strateške važnosti za Hrvatsku i Europsku uniju, a 2015. proglašen je strateškim projektom. Podsjetio je da su protivnici njegove izgradnje prosvjedovali zbog buke i narušavanja krajolika te upozoravali na upitnost njegove isplativosti. Nasuprot tome, Kirin je ustvrdio kako su kapaciteti LNG terminala od 2,6 milijarda kubičnih metara plina na godinu zakupljeni u 100-postotnom iznosu u prve tri godine te da je razina buke unutar dopuštenih granica.

Početak rada LNG terminala početkom ove godine obilježila su turbulentna kretanja cijene plina pa su tankeri s ukapljenim plinom, na radost protivnika LNG terminala, preusmjereni u Aziju, gdje su postizali višu cijenu, no situacija se ubrzo normalizirala i u svibnju su ponovno tankeri s ukapljenim plinom stigli u Omišalj, rekao je Kirin.

Davor Bernardić (Klub SDP-a) smatra da Hrvatska nema smislenog plana primjene novih tehnologija i ističe kako je potreban novi model jer je s postojećim zaglavila u 20. stoljeću. Hrvatska je po transferu tehnologija i ulaganju u istraživanje i razvoj na dnu Europske unije i od tehnološkog diva 90-ih godina prošlog stoljeća danas je po patentima i njihovu korištenju na začelju, upozorio je.

Smatra da će Zakon o institucionalnom okviru za korištenje sredstava EU fondova dodatno otežati i usporiti ionako neučinkovito i sporo povlačenje tog novca.

Dalija Orešković (Klub Centar - Glas) čestitala je, kako je rekla, progresivnim snagama koje su u prvom krugu lokanih izbora slomile "okoštale koruptivne strukture". Zauzela se za donošenje strategije suzbijanja korupcije kroz reformu izbornog zakonodavstva i teritorijalnog ustroja u smislu smanjenja broja županija, gradova i općina te za jačanje neovisnosti pravosuđa i antikorupcijskog alata.

Također je predložila donošenje registra pune fiskalne transparentnosti, registra poslovnih odnosa te registra lobističkih aktivnosti. Podsjetila je kako Vlada nije prihvatila prijedlog koji joj je s tim u vezi poslalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još 2017. godine.