koronavirus

U Hrvatskoj danas 525 novozaraženih, 28 osoba preminulo

21.05.2021 u 07:49

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježeno je 525 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.633. Među njima je 1.331 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 131 pacijent. Preminulo je 28 osoba.

13:54 Saborski zastupnik Davor Nađi (Fokus) poručio je u petak u Saboru u vezi s epidemiološkim mjerama u pandemiji koronavirusa kako ne treba diskriminirati zdrave osobe koje se još nisu uspjele cijepiti, pri čemu se zauzeo za zaštitu ljudskih prava i cijepljenje svih građana.

13:49 Šest osoba pozitivnih na covid-19 umrlo je u protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji, a potvrđeno je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

13:28 Poseban tim za cijepljenje osoba koje su u životu doživjele tešku alergijsku reakciju, osnovan u sklopu splitskog KBC-a i smješten u bolničkom krugu na Križinama, dosad je cijepio stotinjak građana i nitko od njih nije doživio anafilaksu. Od sutra, ovaj punkt za cijepljenje radit će samo subotom i primat će po stotinjak ljudi, a svi ostali upućuju se u Spaladium arenu. Stručnjaci tvrde: cjepivo ne smije primiti tek vrlo uski, gotovo zanemarivi broj osoba, jedva promil ukupne populacije >>>Cijeli članak<<<

13:08 Nakon dogovora Europskog parlamenta, Portugala kao predsjedavajućeg Vijećem EU-a i Europske komisije o covid-19 certifikatima koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnog turizma u Uniji, u Saboru su se u petak podijelila mišljenja, od potpore uz oprez do ocjene o diskriminatornoj odluci. >>>Cijeli članak<<<

13:05 Španjolska, druga turistička destinacija u svijetu prije pandemije, puštat će od 7. lipnja na svoj teritorij "sve cijepljene osobe" iz koje god zemlje dolazile, objavio je u petak španjolski premijer Pedro Sanchez. >>>Cijeli članak<<<

Stanje po županijama za zadnja 24 sata

  • Osječko-baranjska županija – 34
  • Bjelovarsko-bilogorska - 13
  • Sisačko-moslavačka županija – 13 
  • Požeško-slavonska županija – 9 
  • Istarska - 4
  • Zadarska -19
  • Primorsko-goranska - 38
  • Virovitičko-podravska -  7
  • Zagrebačka - 78
  • Grad Zagreb - 132
  • Dubrovačko-neretvanska - 14
  • Ličko-senjska -14
  • Brodsko - posavska - 19
  • Splitsko-dalmatinska - 45
  • Međimurska - 13
  • Primorsko-goranska - 38
  • Varaždinska - 36

13:00 U Međimurskoj županiji potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze, a u protekla 24 sata umrla je jedna osoba pozitivna na kornavirus, priopćili su u petak iz Županijskoga stožera civilne zaštite.

12:45 Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 38 osoba, testirane su 583, a umrla je jedna osoba, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

12:26 Certifikati za covid-19 su za našu zemlju kao turističku destinaciju jako važni i Hrvatska se snažno zalagala za dokument koji bi omogućio slobodu kretanja u Europskoj uniji, izjavio je u petak u Osijeku premijer Andrej Plenković. >>>Cijeli članak<<<

12:23 Splitsko-dalmatinska županija posljednja 24 sata broji novih 45 koronavirusom zaraženih osoba, a u splitskoj bolnici od posljedica zaraze umrla je 81-godišnja žena, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

12:15 Od posljedica zaraze koronavirusom umrle su tri osobe, a novih 19 je zaraženo u Brodsko-posavskoj županiji u zadnja 24 sata, dok Požeško-slavonska županija broji devet novozaraženih, priopćili su u petak županijski stožeri civilne zaštite.

12:00 Očekivali smo negativne rezultate testova sudionika probnog domjenka i svadbe prošlog tjedna, čime se i potvrdilo da to može biti smjer za organizaciju raznih događanja i daljnje popuštanje mjera, poručila je u petak predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žakline Troskot po objavi tih rezultata.

11:49 Službeni broj smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom covida-19 vjerojatno je "značajno umanjen", priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja tvrdi kako je moguće da se globalno 6-8 milijuna smrtnih slučajeva može povezati s pandemijom >>>Cijeli članak<<<

11:45 Slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ) vodi u suradnji s belgijskim zdravstvenim vlastima istragu o tragičnoj smrti mlade supruge slovenskog diplomata u Bruxellesu koja je nakon cijepljenja dobila vensku trombozu i umrla od moždanog udara u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.>>>Cijeli članak<<<

11:42 U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata 14 je novooboljelih osoba od bolesti covid-19, a testiralo se 69 osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Sada je 58 aktivnih slučajeva covida, od kojih je na bolničkom liječenju u Gospiću 22-dvoje pacijenata.

11:40 Zaraza koronavirusom potvrđena je za novih 12 osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a oporavio ih se 20 u posljednja 24 sata, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Zaražene su po četiri osobe iz Dubrovnika i Metkovića, po jedna iz Dubrovačkog Primorja i Vele Luke te dvije koje nemaju prebivalište u županiji. Ukupno je zaraženo sedam žena i pet muškaraca, a njih pet ima utvrđenu epidemiološku vezu.

11:34 U Zagrebu su u protekla 24 sata 132 nova slučaja, a broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 66.154, izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) Dr. Andrija Štampar. Obavljeno je 638 testiranja, a 87 nalaza je bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 168 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 622 osobe. Od 168 obrađenih pozitivnih osoba 74 su za sada negativne epidemiološke anamneze, a 79 osoba su kontakti pozitivnih osoba. Obrada za 11 osoba je još u tijeku. Kod dvije osobe moguće mjesto izlaganja je obrazovna ustanova, a dvije osobe su doputovale iz Makedonije. Trenutno je u Zagrebu 1369 aktivnih slučajeva.

10:29 Na području Zagrebačke županije zabilježeno je 78 novooboljelih osoba, a ozdravilo ih je 14, pa je trenutačno u toj županiji 861 bolesnika kojima je potvrđena prisutnost koronavirusa, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Najviše novooboljelih je u Velikoj Gorici -17 i Samoboru -13, te Zaprešiću i Jastrebarskom gdje je oboljelo po šest osoba. U Dugom Selu i Svetom Ivanu Zelini zabilježeno je po pet novooboljelih osoba, u Brdovcu četiri, u Ivanić-Gradu, Brckovljanima i Rugvici po tri, u Kloštar Ivaniću dvije, te u Svetoj Nedelji, Vrbovcu, Bistri, Mariji Gorici, Klinča Selu, Stupniku, Pisarovini, Krašiću, Križu, Dubravi i Rakovcu po jedna.

10:02 Područje Virovitičko-podravske županije, u posljednjem 24-satnom razdoblju, bilježi sedmero novozaraženih virusom SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Testiranih je bilo 44, a troje pozitivnih dolazi s područja Virovitice, dvoje iz je iz Suhopolja, te po jedna osoba iz Voćina i Špišić Bukovice. Na bolničkom liječenju je ukupno 33 pacijenata, od čega je njih 32 u Općoj bolnici Virovitica, te jedna osoba u KBC-u Rebro.

9:42 Djeca najmanje do 12 godina moći će u Hrvatsku i bez negativnog testa, koji sada trebaju djeca starija od sedam godina, piše u petak Jutarnji list.>>>Cijeli članak<<<

9:35 U Primorsko-goranskoj županiji je 38 novooboljelih, od 583 testiranih. Preminula je jedna osoba. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je 52. Na respiratoru se nalaze četiri osobe.

9:30 Na području Zadarske županije 19 je novozaraženih osoba koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(7), Benkovac(3), Biograd(1) i Pag(1) te općina Pakoštane(4), Pašman(1), Polača(1) i Zemunik Donji(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 293 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 630 stanovnika, a od bolesti se oporavila 21 osoba.

9:25 Mađarski premijer Viktor Orban najavio je u petak ukidanje većine preostalih restrikcija, uključivo i noćni policijski sat, čim broj cijepljenih dosegne ovaj vikend 5 milijuna. >>>Cijeli članak<<<

9:10 Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 325 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 4 novozaražene osobe, radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Izliječeno je 8 osoba.U mjerama samoizolacije nalazi se 1446 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 46 osoba, a od toga se 4 osobe nalaze u respiracijskom centru. U Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1936. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

9:05 U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 358 uzoraka od kojih su 34 bila pozitivna na koronavirus. Sa šireg područja Osijeka je deset novopozitivnih, šest je iz Donjeg Miholjca, po troje iz Koške i Petlovca. Po dvije pozitivne osobe imaju prebivalište u Našicama, Belom Manastiru i Podgoraču. Jednu novopozitivnu osobu bilježimo na području općina Magadenovac, Draž, Čepin, Đurđenovac, Antunovac i Kneževi Vinogradi.

Na bolničkom liječenju nalaze se 94 osobe oboljele od COVID-19, i to 64 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 11 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 30 pacijenata s tim oboljenjem. Tijekom posljednja 24 sata preminulo je pet osobe s područja Osječko-baranjske županije u dobi od 70 do 82 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 792 osobe.

9:02 U Africi je mnogo veća smrtnost kod teških oblika koronavirusne bolesti, pokazuje istraživanje objavljeno u petak koje to pripisuje pomanjkanju odgovarajuće zdravstvene skrbi.>>>Cijeli članak<<<

8:50 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u petak iz županijskoga Stožera civilne zaštite. Deset novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, a po jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na područjima grada Garešnice te općina Veliko Trojstvo i Nova Rača.

8:25 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan trinaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o četiri osobe s područja grada Siska, četiri osobe s područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Lekenik i jednoj osobi s područja grada Hrvatska Kostajnica.

8:20 Morate se bocnuti da biste osvojili, objavio je u četvrtak guverner američke savezne države New York Andrew Cuomo otkrivajući lutriju vrijednu pet milijuna dolara kao poticaj Njujorčanima za cijepljenje idući tjedan protiv koronavirusne bilesti.

7:46 Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH održat će se u 11 sati.

7:45 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 80 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 65 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 182 osobe, a ukupno je testirano 44310 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 162 uzorka, od kojih je 9 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

7:08 Jučer je zabilježeno 695 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno ukupno 5.084. Među njima je 1.416 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 148 pacijenata. Oporavilo se 798 osoba, a testirano je njih 7.038.