PRESICA STOŽERA

Markotić: Koliko bi trebalo policajaca da ganja turiste po plaži i prati kako će se ponašati?

22.05.2020 u 14:02

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je šest novooboljelih, kojih je sada ukupno 2243, rekla je Maja Grba Bujević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu, na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite. Hospitalizirana su 102 pacijenta, od kojih je pet na respiratoru. Četvero novooboljelih je iz Brodsko-posavske županije, a po jedna osoba iz Osječko-baranjske i Splitsko-dalmatinske županije. Umrle su još dvije osobe, muškarac u KBC Split rođen 1963. godine, a u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu muškarac rođen 1977. godine. Time je ukupan broj umrlih od koronavirusa 99

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da se hoteli pomalo otvaraju i da je pojačan dolazak turista iz Slovenije.

'Zahvaljujem svim nadležnima iz obaju zemalja što su stvorili itekako sigurnu zonu. Dolaze slovenski turisti, ali i vlasnici kuća i apartmana', rekao je Cappelli, dodajući da će s web aplikacijom za 'sigurni turizam' koju turisti ispunjavaju prije nego dođu na granicu sam prelazak granice trajati 'nekoliko sekundi'.

>>> Kako ući u Hrvatsku? Sve što strance zanima sada na jednom mjestu i na više jezika

Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka i Švicarska nove su zemlje iz kojih se do kraja mjeseca očekuju turisti, rekao je Cappelli, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nešto kasnije rekao je da turisti iz 'srednjoeuropskog bazena' , uključujući Njemačku, već dolaze. U svakom slučaju, svi turisti na granici dobivaju detaljne upute na nekoliko jezika kako se trebaju ponašati u RH. Polovicom lipnja očekuju se veći dolasci Nijemaca, kao i Poljaka.

'Pokušavamo epidemiološki protokol poštivati na europskoj razini, poštujući i bilateralne dogovore', dodao je ministar Cappelli.

  • +10
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjić

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je da je Hrvatska jedna od prvih država koja je uopće počela s otvaranjem kulturnog sektora. Zahvalila je na tome Stožeru i kulturnim udrugama.

'Sad je preporuka što više poticati događanja na otvorenom, tu je puno lakše poštivati sve propisane mjere. Dali smo jasne upute kako organizirati gledališta ako se radi o zatvorenom prostoru, kao i kako mora izgledati događanje na samoj pozornici radi zaštite umjetnika', kazala je ministrica.

Zahvaljujući dobroj situaciji u Hrvatskoj, postoji interes stranih produkcija za snimanje filmova. 'Prepoznati smo kao jedna od prvih destinacija na koju bi se strane produkcije vratile', kazala je Obuljen Koržinek.

Najavila je da će se uskoro revidirati upute o broju posjetitelja kulturnih događaja. Ne postoji mogućnost izdavanja jedinstvene preporuke za velika događanja, a organizatori se trebaju pojedinačno obratiti Ministarstvu kulture.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da Stožer prati situaciju na graničnim prijelazima.

'Važno je shvatiti da će se ulazak u RH pratiti, važno je da postoji baza na temelju koje se može reagirati ako nastupi potreba u slučaju nekog novog žarišta. Od jučer je na web stranici MUP-a online upitnik koji daje odgovore na pitanja o ulasku u Hrvatsku, a već danas granična policija izvijestila me da se kroz tu aplikaciju rješava skoro 90 posto upita. Oni koji su već krenuli s ispisom odgovora prolaze brže, policija ih brže pušta. Aplikacija će omogućiti svakome unaprijed da ispuni uvjete i dobije zeleno svjetlo za ulazak u Hrvatsku. Napravit ćemo i raspodjelu na graničnim prijelazima kako bi oni koji ispune aplikaciju mogli prolaziti bez čekanja', rekao je Božinović.

Od ponoći do 13 sati u Hrvatsku je ušlo 5366 stranih državljana, od toga polovica iz Slovenije, ali i Njemačke i drugih zemalja koje su u srednjoeuropskom bazenu. 'Krenuli smo s turizmom. Postoje gužve, ali siguran sam da su granični prijelazi Hrvatske jedini u Europi gdje postoje gužve', rekao je Božinović.

Odgovorio je znače li preporuke da se izbjegavaju kontakti i to da se turisti, primjerice, odvraćaju od odlaska u restorane.

'Ukoliko ste obitelj koja zajedno dolazi, onda vam sigurno nećemo preporučiti da se međusobno ne družite. Ako je cilj otići na plažu, onda je bolje to obaviti sa fizičkom distancom i uz što manji broj kontakata. To je mjera koju je prihvatio cijeli svijet, situacija novog normalnog, to je učinkoviti način borbe protiv koronavirusa', rekao je Božinović.

Capak o izborima

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izvijestio je da su se epidemiolozi sastali s članovima DIP-a na zamolbu predsjednika Đure Sesse, vezano uz izbore i epidemiološke preporuke.

'Primili smo popis aktivnosti i dogovorili da ćemo početi raditi na tome. Epidemiolozi će se sastati i razmotriti neke od ključnim momenata koji se tiču širenja infekcije', kazao je Capak.

Na pitanje zašto nema mjera opreza po pitanju dolaska stranih turista, dok Grčka ima i mjeru samoizolacije i testiranje, Capak je rekao da se ne slaže s tom tvrdnjom.

'Imamo preporuke i puno bolju epidemiološku situaciju od konkurenata. Niti jedna od tih zemalja se ne može ni po čemu usporediti s Hrvatskom po tom pitanju', rekao je Capak.

Markotić protiv restrikcija i 'naganjanja turista po plaži'

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', dodala je da ne stoji 'fama oko testiranja', pa ni u slučaju turista.

'Čak i tamo gdje nisu uvodili mjere izolacije, trebao je puno bliži kontakt da bi se zaraza prenijela. Ne možete glumiti policiju cijeloj naciji, svim turistima koji će ući u državu. Mislim da je svaki normalan čovjek već osvijestio kako se treba ponašati. Nikakve restriktivne mjere gdje ćete vi naganjati turiste po plaži - koliko bi trebalo policajaca da ih ganja po plaži i prati kako će se oni ponašati. Jednostavno, odgovorno ponašanje koje očekujemo. Vjerujem i da će se stranci kojima je stalo da ostanu zdravi ponašati odgovorno', rekla je Alemka Markotić.

  • +15
Gužve na graničnom prijelazu Bregana Izvor: Pixsell / Autor: Boris Sćitar

'Mislim da ljudi shvaćaju da su putujući po svijetu u riziku,' rekao je ministar Cappelli, dodajući da je najveća vrijednost stvorena u zadnja dva mjeseca, s tim što je Hrvatska najprepoznatljivija po svom pristupanju epidemiji. 'Ako se nešto desi, imamo razrađen zdravstveni sustav', dodao je, spominjući šest aerodroma i bolnice koje su spremne za prihvat zaraženih.

Po pitanju privatnih druženja po kućama, Capak je rekao da je vjerojatnost zaraze uz malih broj oboljelih - sada ih je 133 u Hrvatskoj - jako mala, ali i dalje se preporučuje da se takve situacije izbjegavaju.

Zaraženo dijete kod Osijeka

Podsjetimo, od 164 uzorka testirana na Covid-19 u zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek nijedan nije bio pozitivan, a nažalost je od devet testova obavljenih u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a jedan bio pozitivan. Riječ je o malom djetetu iz Gata koje je od ranije u samoizolaciji s majkom pozitivnom na koronavirus. To je već osma pozitivna osoba u ovom selu.

Ukupan broj oboljelih od koronavirusa na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije iznosi 133, s time da je do sada njih 110 izliječeno, 14 se nalazi na kućnom liječenju, a na liječenju u KBC-u Osijek ostao je samo jedan pacijent (jedan je jučer upućen na kućno liječenje). Nažalost, do sada je preminulo ukupno osam osoba.

Dvoje pozitivnih iz Đure Đakovića i dvojica radnika koji su se vratili iz Njemačke

Od jučer pristiglih 15 radnika Đuro Đaković Montaže, koji su po dolasku u Slavonski Brod odmah smješteni u karantenu, dvoje ima COVID-19, izvijestili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.