tko smije u Hrvatsku?

Načelnik Uprave za granicu objasnio detalje novog režima oko prelaska granice

30.06.2020 u 19:58

Bionic
Reading

Zemlje članice Europske unije su se dogovorile u utorak da će postupno početi ukidati ograničenja za ulazak na svoj teritorij iz trećih zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku situaciju u pogledu koronavirusa i od srijede će moći ući državljani 14 zemalja. Sljedeći vikend očekujemo značajno veći promet, spremamo se za to, istaknuo je za RTL Danas načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno koji je objasnio detalje novog režima oko prelaska granice

Zemlja članica EU-a ne bi trebala ukidati ograničenja za zemlje koje nisu na popisu, prije nego što se odluka o tome ne donese na koordiniran način. No Hrvatska je donijela svoju odluku koja zamjenjuje odluku vezanu za privremenu zabranu prijelaza preko graničnih prijelaza.

Izmijenjena je tako da se ne odnosi na državljane članica EU, države schengenskog prostora i pridruženih država te na državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u EU. Osobama iz ove kategorije preporučuje se prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije Enter Croatia kako bi se pratili njihovi kontakti u slučaju potrebe.

Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja posebnih kategorija: zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači, stručnjaci za skrb o starijima, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici,  prijevoznici, diplomati, policijski službenici, timovi civilne zaštite, međunarodno vojno osoblje, putnici u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih osobnih razloga.

Osobe koje nisu državljani EU i nemaju riješen dugotrajni boravak prije ulaska mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete preko stranice MUP UZG COVID ili na samom graničnom prijelazu.

''Danas je donesena nova odluka o privremenoj zabrani kretanja preko graničnih prijelaza prema kojoj je za razliku od dosadašnjih (prva je donesena 19. ožujka u vrijeme totalnog lockdowna na zatvaranje granica) omogućila da svi državljani EU nesmetano putuju u Hrvatsku ne dokazujući nikakav razlog svog boravka u Hrvatskoj. Dosad su mogli samo iz 10 zemalja koje su imali jako dobru epidemiološku situaciju. Mi smo to donijeli na prijedlog Europskog vijeća o privremenom ukidanju svih tih mjera na granicama i omogućavanju kretanja prvenstveno državljana EU u granIcama EU', istaknuo je Ničeno za RTL.

'Što se tiče državljana trećih zemalja, oni i dalje ostaju pod izuzecima, koji su malo prošireni u odnosu na prijašnji samo tranzit ili nekakve zdravstvene razloge ili neke takve specijalne razloge. Oni su sada prošireni i na turističke posjete, na gospodarske posjete i na potrebe školovanja - sve ono što vidjeli u zadnje vrijeme da treba našim susjednim zemljama i da njihovi državljani mogu doći iz tih razloga', kazao je Ničeno.