pet do 12

Na velikoj konferenciji obećano gotovo 20 milijardi dolara za zaštitu oceana

04.03.2023 u 18:18

Bionic
Reading

Sudionici Međunarodne konferencije o zaštiti oceana koja se održava u gradu Panami, a u njoj sudjeluju i predstavnici Sjedinjenih Država i Europske unije, obećali su gotovo 20 milijarda dolara za tu svrhu

Voditelji konferencije su na kraju dvodnevnog sastanka u subotu navečer izvijestili da je 341 sudionik obećao da će donirati ukupno 19,9 milijarda dolara za zaštitu oceana.

Samo američka vlada obećala je gotovo 6 milijarda dolara koji su namijenjeni za provedbu 77 projekata. Posebni izaslanik za klimatska pitanja John Kerry najavio je, među ostalim, ulaganja u zaštićena morska područja, u održivo ribarstvo i u obnovljive izvore energije.

Istodobno je i EU najavio povećana izdvajanja sredstava za svjetske oceane u 2023. godini na 816,5 milijuna eura.

Zemlja domaćin konferencije, Panama najavila je da će gotovo udvostručiti obujam svojih zaštićenih pomorskih područja.

Rečeno je da će u budućnosti više od 54 posto isključivo gospodarskog pojasa zemlje biti zaštićeno. Ova se zona proteže na području od 200 nautičkih milja od obalnog pojasa prema oceanu.

Na međunarodnoj konferenciji 'Naš ocean' predstavnici vlada, privatnog sektora, raznih organizacija i predstavnici civilnog društva iz 70 zemalja svijeta raspravljali su o zaštiti svjetskih oceana.

Konferencija je prvi put održana 2014. na inicijativu američke vlade. Sljedeća će se održati iduće godine u Grčkoj.