STRANKA SLOVENSKOG NARODA

Na Ustavnom sudu žele usporiti ulazak RH u NATO

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.03.2009 21:24
  • Objavljeno 13.03.2009 u 21:21
kekec slovenci

kekec slovenci

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Stranka slovenskog naroda (SSN) iz Maribora, koja prikuplja potpise za sazivanje referenduma o članstvu Hrvatske u NATO-u, zatražila je u petak od Ustavnog suda pokretanje postupka za ispitivanje zakona o narodnoj inicijativi koji regulira način sazivanja i održavanja referenduma

Stranka traži da se ispita ustavnost više članaka tog zakona. U slučaju da se zahtjev SSN-a usvoji, Slovenija ne bi mogla predati ratifikacijski instrument za članstvo Hrvatske SAD-u kao depozitaru Atlantske povelje sve do konačnog pravorijeka Ustavnog suda o tom zahtjevu.

Ovu vijest u petak popodne objavio je Slovenski radio, a prenijela i Slovenska televizija na svojim teletekst i internet stranicama. Slovenski radio navodi da stranka SSN na spomenuti način želi dodatno zakomplicirati završetak postupka ratifikacije hrvatskog protokola u Sloveniji jer je shvatila da neće do 26. ožujka, u predviđenom 35-dnevnom roku, prikupiti potrebnih 40.000 potpisanih zahtjeva za raspisivanje referenduma.
Primitak zahtjeva za pokretanje ustavnosti zakona o narodnoj inicijativi potvrdila je glavna tajnica slovenskog Ustavnog suda Jadranka Sovdat, rekavši da Sud najprije treba utvrditi ima li spomenuta stranka pravni interes za ispitivanje ustavnosti tog zakona.

O tome će ustavni suci odlučivati sljedećih dana, a ako utvrde da taj interes postoji, moglo bi doći do situacije u kojoj bi ratifikacija hrvatskog pristupnog protokola mogla dodatno kasniti, potvrdila je Sovdat.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi