DOMAZET LOŠO O PROVOĐENJU IZVIDA

'Na udaru sam informacijskog rata jer raskrinkavam Britance'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 19.01.2011 22:03
  • Objavljeno 19.01.2011 u 12:20
domazet lošo

domazet lošo

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/Pixsell

Nakon što je Ministarstvo pravosuđa u svojem odgovoru na izvještaj Amnesty Internationala potvrdilo da se protiv Davora Domazeta Loše provode izvidi, oglasio se i sam Domazet tvrdeći da u tim izvidima nema ništa novog. Oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa priopćenje da izvidi protiv Domazeta Loše ne znače da je pokrenuta istraga

Domazeta Lošu još je krajem 2002. u svojstvu osumnjičenika ispitali su haški istražitelji i njegov je odvjetnik Branko Šerić uvjeren da se u izvidima koji se provode ne skriva ništa novo.

'Nikakvog ishoda tog postupka od haškog tribunala nije bilo jer pravilnik o postupku i dokazima ne predviđa, kao što predviđa naš Zakon o kaznenom postupku, obustavu istrage ili odbacivanje kaznene prijave. Ne radi se ni o čemu novom u odnosu na ono što su haški istražitelji radili i čiji postupak nije rezultirao ničime. Dakle, može biti samo pregled istog materijala koji su haški istražitelji pregledavali i po kojemu nije podignuta optužnica, a ja tvrdim da i neće', rekao je Šerić, dodavši da je njegov klijent u svakom trenutku spreman odazvati se na razgovor u policiju.

Ako nakon ispitivanja haških istražitelja i nakon suđenja za Medački džep nije bilo ništa protiv Domazeta Loše, on se pita zašto ga se sad spominje.

'Očito se Hrvatska ne može usporavati na ulasku u Europsku uniju, što blokira Velika Britanija i njezina politika. Više to ne ide i sada se traži neki zaobilazni put i operacijom koja se vodi putem medija želi se naći izgovor da Hrvatska ne može zatvoriti poglavlje 23. Zašto sam na udaru? Dva su razloga – prvi je informacijski rat jer pišem i raskrinkavam britansku politiku diplomacije prevare već 10 godina. Drugi razlog je što je moja malenkost u Domovinskom ratu bila od početka i što je moja malenkost sudjelovala u svim operacijama', uvjeren je Lošo koji je Ministarstvo pravosuđa pozvao da izvidi 'gdje su Kanađani pokopali 26 ubijenih Hrvata u nepostojećoj bitki u Medačkom džepu i za to dobili najviše kanadsko odličje.'

Amnesty International prozvao je da je još 1993. zahtijevao obnovu Jugoslavije, a za sve su mu očito krivi Britanci.

'Neće me začuditi ako me prozove britanska udruga za zaštitu ptica jer netko mora biti kriv zašto su ove ptice popadale i zašto su rakovi pocrkali', rekao je Lošo

INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA: DOMAZETA TREBA ISTRAŽITI ZBOG INFORMACIJA SA SUĐENJA ADEMI/NORAC

No, iako Lošo i njegov odvjetnik Šerić tvrde da u izvidima nema ničega novog, Inicijativa mladih za ljudska prava smatra da bi se u obzir trebale uzeti i informacije do kojih se došlo na suđenju Ademi/Norac.

'Iako Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) nije prikupio dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Davora Domazeta, domaća istražna tijela trebaju uzeti u obzir nove nalaze, a posebno one koji su se pojavili tijekom suđenja drugim osobama. U prvom redu ovdje mislimo na suđenje u slučaju Ademi/Norac, gdje je Rahim Ademi oslobođen jer je utvrđeno postojanje paralelne linije zapovijedanja koju je, između ostalih, činio i Domazet. S obzirom na ovaj nalaz Suda, istražna tijela svakako trebaju provesti dodatne istrage i utvrditi eventualnu odgovornost svih koji su činili liniju zapovijedanja, pa tako i Davora Domazeta', stoji u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava.

MP: izvidi protiv Domazeta Loše ne znače da je pokrenuta istraga

Ministarstvo pravosuđa objavilo je danas da je Državno odvjetništvo ukazalo kako se protiv Davora Domazeta Loše provode izvidi, ali da to ne znači da je protiv njega pokrenuta istraga niti da je podignuta optužnica.

'U odnosu na konkretan slučaj Davora Domazeta Loše, u Izvještaju Amnesty Internationala ističe se kako su nadležni organi propustili istražiti optužbe da je Domazet Lošo, po zapovjednoj odgovornosti, bio odgovoran za ratne zločine počinjene u Medačkom džepu. DORH je ukazao na činjenicu kako se povodom navedenih događaja, provode izvidi, pri čemu treba istaknuti kako provođenje izvidnih radnji ne znači da je pokrenuta istraga, niti podignuta optužnica', objavilo je Ministarstvo pravosuđa na svojim internetskim stranicama.

Ministarstvo navodi da mu je Amnesty International lani 10. prosinca predstavio izvještaj o procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj te da je u cilju izrade odgovora na taj izvještaj zatražilo očitovanje od svih relevantnih institucija nakon čega je objedinilo sva očitovanja i objavilo ga na internetskoj stranici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi