POZIV NA JAČI ANGAŽMAN EU-A

Na summitu Procesa Brdo-Brijuni zatražene snažnije reforme

08.06.2015 u 20:39

Bionic
Reading

Sudionici trećeg po redu Summita Procesa Brdo-Brijuni u zaključcima objavljenim nakon završetka sastanka u ponedjeljak u Budvi istaknuli su potrebu da se procesu proširenja vrati važnost i unutar EU i u samim državama jugoistočne Europe, od kojih su zatražili snažnije reforme

Predsjednici upućuju na to da je usporavanje provedbe reformi odgovorno za gubitak povjerenja zemalja članica EU, koje zato posvećuju manje pažnje regiji, što uzrokuje nezadovoljstvo u zemljama aspiranticama i da sve to, začinjeno teškom političkom krizom, stvara plodno tlo za populizam, zbog kojeg se otvara mogućnost revizionizma glede neriješenih političkih i međuetničkih problema.

Stoga pozivaju države regije da ozbiljno prionu provedbi nužnih reformi, ali i ocjenjuju nezaobilaznim da se EU jače angažira u regiji i proces proširenja ponovno stavi visoko na listu političkih prioriteta.

Posebno je istaknuta potreba organiziranja sastanka na visokoj razini između EU i zemalja regije na kojem bi EU ponovila odlučnost glede proširenja i konkretizirala svoj pristup regiji te se navodi kako je odlučeno da se predsjedniku Europskog vijeća pošalje pismo s prijedlogom za održavanje posebnog zasjedanja Europskog vijeća o budućnosti procesa proširenja.

U zaključcima se ističe nužnost poboljšanja gospodarskog stanja u regiji, boljeg prometnog i energetskog povezivanja i osiguravanja mnogo boljih obrazovnih i radnih uvjeta za mlade.

Sudionici sastanka u zaključcima su se dotaknuli svake pojedinačne zemlje regije, pohvalili postignuti stupanj odnosa s euroatlantskim integracijama i pozvali ih da nastave s provedbom konkretnih obveza koje će dovesti do daljnje napretka u procesu približavanja.

Izrazili su zadovoljstvo uključivanjem EU u stabilizaciju trenutačnog političkog stanja u Makedoniji, ocijenili nužnom provedbu sveobuhvatne istrage o nedavnim nasilnim događajima u toj zemlji i pozdravili namjeru hrvatske predsjednice i slovenskog predsjednika da posjetom Skoplju, čiji termin nije određen, pridonesu obnovi političkog dijaloga i smirivanju političke krize.

Također su se obvezali na razmjenu nacionalnih kvota emisija stakleničkih plinova znatno prije održavanja velike konferencije o klimi u prosincu u Parizu te potvrdili da će idući sastanak na vrhu Procesa Brdo-Brijuni ugostiti Bosna i Hercegovina.