POVIJESNA PRESUDA U RIJECI

Na sudu matirani kamatari: Starici vraćen stan

03.04.2013 u 09:12

Bionic
Reading

Županijski sud u Rijeci potvrdio je dvije pravomoćne presude protiv TD OMH Razvitak iz Vukovara koje je podnijela riječka umirovljenica Milana Jakšić. Žalbe punomoćnika OMH Razvitka vlasnika Omara Arija Montenegra Hernandeza iz Meksika na rješenja riječkoga Općinskog suda po kojima je OMH Razvitak bio dužan Milani Jakšić vratiti ključeve stana u Marohnićevoj ulici 18 i isprazniti ga od osoba i stvari – odbijene su kao neosnovane.

U obrazloženju je navedeno da je tužiteljica 31. svibnja 2011. godine izašla iz stana na poziv tuženika radi dogovora. Kada se nekoliko sati kasnije vratila u svoj stan – utvrdila je da su promijenjena vrata i brava...Ubrzo je Milana Jakšić dobila ključeve stana ali je uz ključeve dobila i dva mlada podstanara. Imali su uredan ugovor o najmu. Zbog toga je uslijedila i tužba za smetanje posjeda pa je 9. rujna 2011. godine ista sutkinja donijela drugu privremenu mjeru – rješenje po kojem OMH Razvitak mora napustiti prostorije jednosobnog stana veličine 31,72 četvorna metra, jedine imovine koju je u svoje 73 godine stekla bivša djelatnica Riječke banke, piše Novi list.

U obje pravomoćne presude nedvosmisleno se provlači da je Milana Jakšić bila posjednica stana, da je na prijevaru pozvana na razgovor s tuženikom, da je sklopila više akata...I to samo iz razloga da zadrži stan.
Nedaće za riječku umirovljenicu počele su 25. veljače 2010. godine kada je na riječkom Korzu u jednoj od kamatarskih tvrtki trebala dobiti kredit od 10 tisuća eura. Otišla je u javno-bilježnički ured, potpisala ugovor o zajmu (!!!) na navedeni iznos, ali je u naravi dobila samo 29 tisuća kuna. Kada je zakasnila s jednom ratom, već 13. rujna iste godine u zabludi potpisuje s posredničkom tvrtkom Permofans ugovor kojom tvrtka OMH Razvitak preuzima krediti od tvrtke s Korza. I potom počinju problemi, uostalom kao i u tisuću slučajeva širom Hrvatske.

Do prve, povijesne i jedinstvene presude u RH protiv kamatara koji su imali u rukama sve pravne instrumente i koji su već na prevaran način prodali na stotine i stotine stanova – izborio se riječki odvjetnik Predrag Kovačić. USKOK je pokrenuo istragu protiv 23 osobe, a Predrag Kovačić kaže: Svaka čast sutkinji Majdi Felker. Pravda je pobijedila.U obrazloženju presude o ništetnosti kupoprodajnog ugovora navodi se da je tužiteljica od navodno dobivenih 180 tisuća kuna dobila na ruke samo 5 tisuća kuna, a potpisivanjem raznih dokumenata mislila je da samo otplaćuje kredit. Tuženik je svakako iskoristio stanje nužde i teško materijalno stanje tužiteljice i navedeni ugovor dobiva elemente nemoralnog ugovora.