BOSNA SVE POPULARNIJA

Na skijanje ide oko 200 tisuća Hrvata

Bionic
Reading

Pred nama je tjedan koji je i ove godine najpopularniji među hrvatskim skijašima. Ove će se godine niz snježne padine spustiti oko 200 tisuća Hrvata, procjenjuju u Udruzi putničkih agencija. PRTL je provjerio gdje sve idu i koliko će ih skijanje stajati

I dok su se jedni pomirili s time da skijaške padine ove godine neće vidjeti, drugi su u mašti već tamo, te odbrojavaju dane do polaska jer subota je sve bliže, navodi RTL

Pola Vlade 'diže sidro'

Na skijanje ide i pola hrvatske Vlade, otkriva Jutarnji list. Mirando Mrsić ide u talijanski Kornplatz (od 6. do 13. siječnja), Orsat Miljenić u Austriju (od 5. do 12. siječnja), Veljko Ostojić još nije odlučio gdje će, ali ići će na jedan vikend krajem siječnja ili početkom veljače. Mihael Zmajlović ide na pet dana idući tjedan u Austriju, Anka Mrak Taritaš vjerojatno će na skijanje nakon siječnja, Siniša Hajdaš Dončić će u Kranjsku Goru na tri dana, a Tihomir Jakovina još nije donio definitivnu odluku. Ivan Vrdoljak također će u Kranjsku Goru, od subote do srijede. Zoran Milanović skijao je početkom prosinca u austrijskom Obertauernu. Ostali ministri neće na skijanje.

Iz Udruge putničkih agencija kažu da su zadovoljni s prodajom aranžmana s kojima su krenuli već u kolovozu. No, broj skijaša, očekuju, ostat će isti kao i lani. Na skijanje će oko 200.000 Hrvata - većina kreće petog siječnja kad počinje hrvatski skijaški tjedan.

'Najpopularnije su destinacije Slovenija, Italija i Austrija. Ove godine nešto više Bosna i Slovačka', rekao je RTL-u Boris Žgomba iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Cijene variraju - ovisno o skijalištu i smještaju.

'Cijene ovise... imate za 990 kuna Francusku ili Alta Badiu gdje je cijena hotelskog smještaja 6700 kuna, a to je jedno od boljih skijališta', izjavila je Nikolina Frklić iz putničke agencija Atlas.

Tome još treba pridodati i cijenu skijaške opreme, ukoliko vam ona nedostaje. Birate li jeftinije, a uz to ste rekreativac početnik, oprema će vas stajati oko 3000 kuna, a cijena potom raste ovisno o kvaliteti i stupnju znanja pa se može popeti i do 10.000 kuna pa čak i više. No, u jednom specijaliziranom dućanu kažu, bilježe i porast najma.

'Kod nas su obitelji naučile kupovati, pratimo ih četiri do pet sezona, donose nam i mi organiziramo i zamjenu staro za novi, a i najam je u velikom porastu', rekao je Stipić Rosić, vlasnik trgovine sportskom opremom.

I dok si jedni skijanje jednostavno mogu priuštiti, drugi će otplaćivati u ratama. No, svi se slažu - tih tjedan dana će uživati, zaključuje RTL.