PROBLEMI ZBOG OBILNIH KIŠA

Na samom ulazu u Maksimir srušilo se stablo staro 200 godina

31.03.2013 u 10:26

Bionic
Reading

Na sam Uskrs ujutro, na ulazu u zagrebačku park šumu Maksimir, urušio se zbog velike količine vode hrast star više od 200 godina. Također u Zagrebu, na Aleji Bologne, iza tunela, nekoliko stabala je palo na cestu, a zatim se aktiviralo klizište. U Šestinskom dolu palo je stablo i oštetilo pet vozila, a prijetila je i opasnost od pada stabla na obiteljsku kuću, izvijestila je zagrebačka policija

Srećom nitko od jutarnjih šetača i ljubitelja trčanja po šumi nije stradao iako je drvo teško nekoliko tona palo tek desetak metara od autobusne stanice i cijelom dužinom na uređenu stazu.

No, taj hrast nije jedino drvo koje je ove noći palo, a razlog je velika količina vode koja se slijeva iz sljemenskih potoka.

Među maksimirskih šetačima i ljubiteljima prirode koji su za Uskrs poželjeli prošetati šumom zavladala je mala panika jer su se neka drva u unutrašnjosti maksimirske šume opasno nagnula i prijete pješačkim stazama. Vatrogasci i šumarske službe očito će imati pune ruke posla.

Zbog klizišta na Aleji Bologne promet se odvija južnim kolnokom za oba smjera, sjeverni je zatvoren, a Zrinjevac i Javno vatrogasna postrojba Grada Zagreba uklanjaju zemlju i drveće s prometnice. Promet koji tamo trenutno regulira zagrebačka policija bit će na jednom traku zatvoren dok se ne stabilizira klizište. Na Aleju Bologne iza Podsusedskog mosta otklizalo je oko pet kubika zemlje, izvijestio je Ured za upravljenje u hitnim situacijama.

Stablo je palo u sedam sati ujutro u Šestinskom dolu 1. odvojak 10/3 u Zagrebu i oštetilo pet vozila, izvijestila je PU zagrebačka. Također prijeti opasnost od pada stabla na obiteljsku kuću, a na mjesto događaja upućeni su vatrogasci.

Jutros u 8.50 sati došlo je i do pucanja potpornog zida u dvorištu u Tomićevoj 9 u centru Zagreba. Vlasnik zgrade je Grad Zagreb, a stanarima ne prijeti opasnost jer postoji još jedan zaštitni zid, izvijestila je zagrebačka policija.

Kod Brezovice je preljevanjem obližnjeg jezera ugroženo nekoliko kuća. Na teren su pozvane Hrvatske vode da vrećama s pijeskom osiguraju području, a danas bi trebao biti uklonjen i hrast koji još od sinoć prijeti kućama i zbog kojeg je evakuirano 11 stanara. Vlasnik te parcele su Hrvatske šume, a suprotno prvotnim najavama da će se klizište sanirati tek u utorak jer njihove dežurne ekipe ne rade tijekom ovih uskrsnih blagdana, iz zagrebačkog Ureda za upravljenje u hitnim situacijama su priopćili kako će Hrvatske šume danas, uz pomoć kooperanta danas pristupiti uklanjanju hrasta.

Srušeno stablo u Maksimiru