UVJETI KOJE SAMO JEDAN ZADOVOLJAVA

Na pomolu nova afera kamioni: HEP pogoduje MAN-u?

02.11.2012 u 09:22

Bionic
Reading

HEP je prošlog tjedna raspisao 25 milijuna kuna vrijedno javno nadmetanje za nabavu teretnih vozila i radnih strojeva. U tehničkoj dokumentaciji za kamione od 7,5 tona i 12 tona postavljeni su takvi uvjeti koje može zadovoljiti samo jedna tvrtka

U HEP-u su za tu kategoriju vozila tražili isključivo da ne koriste AdBlue tehnologiju za smanjivanje ispušnih plinova i postizanje Euro 5 norme. Kako piše Večernji list, tom zahtjevu mogu udovoljiti samo MAN-ovi kamioni jer ostali proizvođači koriste isključivo tu tehnologiju pa su sutomatski diskvalificirani.

U HEP-u, pak, tvrde da nije točno da samo jedan proizvođač u svijetu na motorima Euro 5 ne koristi AdBlue. 'Primjerice, na stavki teretno vozilo do 7,5 tona s platformom bez uporabe dBlua mogu se javljati brojni proizvođači gospodarskih vozila: Mercedes, Iveco, Mitsubishi…' tvrde u HEP-u.


U autokući Škojo, koja je zastupnik Mercedesa za Hrvatsku, potvrdili su da njihovi kamioni od 7,5 i 12 tona ne mogu zadovoljiti uvjet da budu bez AdBlua. Isto kažu iz tvrtki koje zastupaju Iveco i Renault Trucks.

Da s AdBluom ne mogu konkurirati ovom javnom nadmetanju, rekli su i u tvrtki TTI koja je zastupnik kamiona DAF.  U HEP-u tvrde da je korištenje AdBlua nepotrebno i da stvara dodatne troškove. 'Točno je da su svi proizvođači vozila u svijetu na programu gospodarskih vozila namijenjenih međunarodnom transportu uveli AdBlue dodatne instalacije kako bi se smanjila potrošnja goriva na autocestama uz smanjenje emisije ispušnih plinova', kažu u HEP-u i dodaju da su njihovi kamioni namijenjeni za off-road, , prelaze mali broj kilometara uz visok broj radnih sati, tako da im takva oprema nije potrebna.

No prošle godine na natječaju za kupnju kamiona za istu svrhu u natječajnoj dokumentaciji nije bilo uvjeta ni sa niti bez AdBlue tehnologije. No na tom su natječaju pobijedili upravo kamioni koji koriste tu tehnologiju koju sada u HEP-u ne žele.