25. put se organizira

[FOTO/VIDEO] Zagrepčani pobjednici tradicionalnog Maratona lađa, na utrku stigle i poznate osobe

13.08.2022 u 17:23

Bionic
Reading

Pobjednik maratona lađa na Neretvi je ekipa lađara Zagreba. Oni su na zahtjevnoj stazu dugoj 25 kilometara za dva sata i deset minuta pokorili modrozelenu rijeku čime su stekli slavu vladara Neretve u idućoj godini, okitivši se zlatnim medaljama i velikim štitom kneza Domagoja.

Drugi su bili lađari Stabline junački su se borili do samoga kraja, ali pobjednici su im umakli. Treće mjesto, brončane medalje i mali štit kneza Domagoja otišao je ekipi Crni put Metković, javlja Slobodna Dalmacija.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim autohtonim neretvanskim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini po desetero veslača, bubnjar i parićar odnosno kormilar. Osim sportsko-natjecateljskog karaktera, Maraton lađa na Neretvi prometnuo se u jednu od najvažnijih turističkih manifestacija u južnom dijelu Hrvatske.

25. Maraton lađa na Neretvi Izvor: Cropix / Autor: Božo Radić / CROPIX

Tradicionalni Maraton lađa na Neretvi, kojeg 25. put organizira Udruga lađara Neretve, počeo je u subotu poslijepodne ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 30 posada.

  • +34
Maraton lađa Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

Umjesto predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je pokrovitelj te manifestacije na događaju je kao njegova izaslanica bila savjetnica predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić. Ured predsjednika izvijestio je u subotu da Zoran Milanović neće danas prisustvovati na 25. Maratonu lađa, kao što je ranije najavljeno, a prema neslužbenim podacima razlog je što helikopter zbog vremenskih uvjeta nije mogao poletjeti s Hvara na kojem se nalazi.

Izaslanica premijera bila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.