MANJINSKI IZBORI

Na manjinske izbore u Vukovaru izašla samo dva Albanca

  • Autor: M. O.
  • Zadnja izmjena 11.07.2011 14:29
  • Objavljeno 11.07.2011 u 14:09
GLASOVANJE GLASANJE IZBORI

GLASOVANJE GLASANJE IZBORI

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

Na izbore za vijeća nacionalnih manjina, održanima u nedjelju i u Vukovaru, zabilježen je iznimno mali odaziv birača – na birališta ih je izašlo tek 15,92 posto upisanih u biračke popise

Nezainteresiranost ili neupućenost pripadnika manjina o tome što nude izbori i konstituiranje vijeća nacionalnih manjina, a moguće i nesređenost popisa birača, rezultirali su protekle nedjelje još jednim fijaskom u odazivu birača na tzv. manjinske izbore

Od popisanih 14.406 birača nacionalnih manjina s područja Vukovara, a birala su se vijeća mađarske, rusinske, srpske i ukrajinske manjine te jedan predstavnik Albanaca, glasovalo je samo 15,92 posto. Najagilniji su bili Mađari, jer ih je pred biračke kutije došlo 'čak' 37 posto, potom slijede birači ukrajinske nacionalne manjine sa 18 posto, Rusini sa 14 posto, a pripadnika najbrojnije manjine – srpske, na izbore je izašlo manje od devet posto.

Kuriozitet izbora jest glasovanje pripadnika albanske manjine, koji su birali jednog svog predstavnika. Na manjinske izbore izašla su samo dva birača (!?) od njih 126 u biračkim popisima, a pobjedu je odnio i oba glasa dobio – Osman Azizi.

Vezano uz manjinske izbore jest i podatak, karakterističan i za druge hrvatske krajeve, o nesređenosti biračkih popisa. Na popisu prije 10 godina od 31.670 stanovnika Vukovara, 13.471 izjasnilo se kao pripadnik neke od nacionalnih manjina. U međuvremenu je broj Vukovaraca smanjen na 28.016, a broj pripadnika manjina povećan na 14.406.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi