na granici sa španjolskom

Na jugu Francuske zabranjuju vrtne bazene zbog suše

05.05.2023 u 22:50

Bionic
Reading

U dijelu južne Francuske biti će zabranjena prodaja vrtnih bazena zbog sve veće nestašice vode, izvijestio je u petak BBC.

Francuski ministar za ekološku tranziciju Christophe Bechu rekao je da će za departman Pyrénées-Orientales, koji graniči sa španjolskom Katalonijom, biti službeno proglašena "kriza" zbog suše od 10. svibnja.

Od istog datuma stupaju na snagu zabrane pranja automobila, zalijevanja vrtova i punjenja bazena.

"Moramo izaći iz naše kulture obilja", rekao je Bechu.

Objašnjavajući zašto su vlasti odlučile zabraniti prodaju vrtnih bazena, rekao je: "To je kako bi se spriječilo da ljudi dođu u iskušenje da naprave ono što im zapravo nije ionako dopušteno - napuniti ih (bazene)."

"Pyrénées-Orientales su departman u kojem u više od godinu dana nije cijeli jedan dan padala kiša. Kad si u ovakvoj krizi, zaista je vrlo jednostavno: samo voda za piće i ništa više."

"Klimatske promjene su ovdje i sada. Moramo izaći iz naše kulture obilja. Moramo pokazati daleko više suzdržanosti u tome kako koristimo resurse koje imamo."

Lampice upozorenja upalile su se u Francuskoj nakon što je suha zima smanjila razine već iscrpljene podzemne vode.

Vlažan ožujak poljoprivrednicima je donio olakšanje namočivši tlo uoči sadnje, no razine podzemne vode i dalje su opasno niske, osobito oko Sredozemlja. Samo su Bretanja i Akvitanija na jugozapadu u relativno sigurnoj poziciji.

Pyrénées-Orientales postatće četvrti okrug u kojemu je suša službeno na "kriznoj" razini. Više od 40 drugih okruga - što je gotovo pola zemlje - već su na razinama "opreza" ili "budnosti", predviđajući još gore nestašice nego prošle godine.