LOŠE VRIJEME

Na Jadranu puše jugo jače od 110 km/h

18.03.2013 u 22:21

Bionic
Reading

Ovogodišnji ožujak ne prestaje donositi meteorološka iznenađenja. Mjesec je počeo natprosječnom toplinom u prvom desetodnevlju, zatim velikom hladnoćom u drugom. Snijeg je prošli tjedan zabijelio cijelu unutrašnjost zemlje, a uz obalu Dalmacije je bilo i snježnih pahulja. Proteklog vikenda su ponegdje u unutrašnjosti zemlje temperature dosezale -5°C, a mraza je bilo i diljem otoka i obale

Ponedjeljak je donio novu izraženu ciklonu koje djeluje na vrijeme u cijeloj zemlji. Radi se o cikloni Otokar. Zadnja 24 sata atmosferski tlak pao je za čak 25 hektopaskala, a svi smo itekako osjetili južinu i osjetno zatopljenje. Ciklona je na Jadranu donijela vrlo obilne oborine, piše Crometeo. Na dijelu sjevernog Jadrana palo je preko 100 litara kiše po metru kvadratnome. Čak 177 litara do 19 sati palo je u Poljanama na obroncima Učke. Jako grmljavinsko nevrijeme iza 17 sati zahvatilo je dio Istre, donoseći obilne pljuskove praćene intenzivnom grmljavinom i tučom.

Nevrijeme je osobito jako pogodilo otok Krk i Rijeku. Zbog jakih udara juga vatrogasci su poslijepodne imali nekoliko intervencija. Rušila su se stabla u Kostreni, blizu sportske dvorane na Zametu, a vatrogasci su intervenirali u Osječkoj ulici na Škurinjama gdje je odletjela tenda.

Obilne kiše bilo je i u Dalmaciji, tako je u Konavlima i dijelu Dalmatinske zagore palo preko 50 mm kiše. U unutrašnjosti je kiše najmanje bilo u Slavoniji, a znatno više na zapadu zemlje gdje se sljedećih sati očekuje glavnina oborina. Najviše dnevne temperature bile su na Jadranu od 11 do 16°C, u unutrašnjosti zemlje od 5 na krajnjem zapadu do 12°C u zapadnoj Slavoniji.

Uz kišu, glavno obilježje vremena tijekom ponedjeljka na Jadranu bio je vjetar. Veći dio dana puhalo je jako jugo koje je mjestimično imalo česte olujne udare, što je izrazio povećalo valovitost mora. Nizak tlak i južni vjetrovi uzrokovali su plimu koja je mjestimično poplavila najniže dijelove obale.

Do 17 sati najjače jugo je puhalo na dubrovačkom području. Tamo su udari prelazili 110 km/h. Na otoku Mljetu također. Na otoku Visu, Palagruži i Krku izmjereni su udari juga preko 100 km/h. U Zadru je jugo na udare puhalo do 93 km/h, na Rabu 92 km/h, Splitu 90, Makarskoj 73, a Šibeniku 72 km/h. Na prolasku fronte u kasnim popodnevnim satima, jugo je na sjevernom Jadranu okrenulo na umjeren do jak lebić (garbin).