ANALIZA GOVORA TIJELA

Na Jadranki Kosor se vidi da je izgubila kontrolu

Glinena Jadranka Kosor Zlatna kuna

Glinena Jadranka Kosor Zlatna kuna

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar / CROPIX

Ljiljana Buhač, psihologinja i stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju prilikom nastupa Jadranke Kosor u na dodjeli gospodarskih nagrada Zlatna kuna u Zagrebu ocijenila je kako je premijerka djelovala vrlo nesigurno i potreseno te da se na njoj vidjelo da više nema kontrolu nad situacijom u zemlji. Čini se da su joj prosvjednici ukrali osmijeh s lica, kazala je

'Cijelo je vrijeme prebacivala nogu s noge. Lice joj je postalo glineno. Iako se trudila iznositi optimistične izjave, poput navodnog porasta hrvatskog izvoza za pet posto, činilo se da ni sama ne vjeruje svojim riječima. Sličan dojam su ostavljali i gospodarstvenici u publici, jer su njezin govor primili bez imalo euforije', kazala je profesorica Buhač.

Profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Damir Grubiša objasnio je da premijerkine optimistične izjave nisu polučile pljesak i euforiju među okupljenim gospodarstvenicima zato što su neutemeljene. 'Posljednji međunarodni pokazatelji hrvatskom gospodarstvu daju vrlo pesimistične prognoze. Može se reći kako su i Economist Inteligence Unit uglednog magazina Economist i Svjetska banka zaključili da u Hrvatskoj nema natruha o gospodarskom oporavku', pojasnio je Grubiša.

Stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju istaknula je da se upravo na Zlatnoj kuni moglo vidjeti da ni premijerka ne vjeruje svojim riječima. 'Nastupila je bez imalo samopouzdanja. Očito joj je bilo vrlo neugodno, budući da je svoj govor brzinski izrecitirala kako bi što prije mogla otići', kazala Buhač.

Kosor i dalje živi u svom ružičastom virtualnom svijetu

Na pitanje znači li to da je Jadranka Kosor ipak pustila uzde tog konja za kojeg je tvrdila da ga je čvrsto zajahala i usmjerila u dobrom pravcu, Buhač je rekla kako Kosor nikad te uzde niti nije čvrsto držala. 'Prije bi se moglo reći da je čvrsto zauzdala svoje podređene', dodala je.

Istaknula je također kako premijerka i dalje živi u svom virtualnom, ružičastom svijetu, bez doticaja sa stvarnim problemima svojih građana. Zbog toga i bježi od obraćanja naciji o stanju u zemlji, koje je dramatično. Da su premijerku prosvjedi duboko potresli govori i činjenica, smatra Buhač, da njihovo komentiranje prepustila svom glasnogovorniku, iako je događaje u zemlji voljela osobno komentirati, budući da voli javni nastup.

'Bilo koji prosvjed značajan je događaj u političkom životu nekog društva, pa se čelni ljudi Vlade na njega moraju osvrnuti. To, međutim, kod nas nije slučaj što govori o neprimjerenom ponašanju Vlade. To je znak da vladajući ne shvaćaju društvo i trenutak u kojem se nalazimo', kazao nam je profesor Damir Grubiša.

I Grubiša smatra da je vladajuća garnitura u ozbiljnom diskoraku sa stvarnošću.

'Imam dojam da su vladajuće strukture odnosno HDZ-a izgubili kontakt sa stvarnošću. Oni kao da nisu svjesni da su razmjeri antikorupcijske kampanje zapravo plimni val koji će ih odnijeti sa sobom. Taj plimni val ne nosi samo one čije su korupcijske djelatnosti otkrivene, nego i one koji su za te djelatnosti znali, a nisu ništa poduzimali. Oni koji navodno nisu ništa o tome znali treba smijeniti jer su nesposobni', kazao je.

Premijerka je postala taštija od Sanadera

'Doduše, premijerka Kosor nikada nije bila sklona obraćati se javnosti kad su u pitanju bile loše vijesti. Ona je uvijek birala situacije u kojima će se pojaviti, a to je uglavnom bilo onda kad su joj okolnosti išle u prilog. Iako ne njenom zaslugom. Recimo, njezino pojavljivanje u subotu u Brodosplitu, gdje je donijela dobre vijesti o restrukturiranju, za koje je prvenstveno zaslužna Europska komisija. Isto tako je sebi pripisala zasluge za braniteljske mirovine, iako se radi o novcu poreznih obveznika', kazala je Buhač.

Istaknula je kako Jadranka Kosor nikad nije ni bila empatična prema ljudima u teškim životnim prilikama. Ona se ponaša po obrascu: znam, mogu, hoću, a pritom je zanima samo vlastiti probitak, umjesto uspjeha za opće dobro.

Što je situacija u zemlji dramatičnija, to premijerka počinje više manipulirati javnošću. 'Sanader je imao vrlo visoku ljestvicu ega, a premijerka je tu ljestvicu još značajno podignula', ocijenila je profesorica Buhač.

Razumna Vlada bi odredila datum izbora

Prema profesoru Grubiši, jedini izlaz iz ove teške i kaotične situacije jest fiksiranje datuma izbora. 'To je jedini potez koji bi razumna Vlada u ovom trenutku povukla. Naime, čini se da će se prosvjedi nastaviti, a politička i gospodarska situacija u zemlji dodatno zaoštriti', kazao je.

Međutim, ako Vlada ipak ne odluči odrediti datum izbora, onda će je okolnosti prisiliti na prijevremene izbore, upozorio je Grubiša.

Prema njegovoj procjeni, datum redovitih izbora već se danas može odrediti i Vlada ima širok spektar datuma na raspolaganju, od kolovoza ove godine do krajnjeg zakonskog roka - veljače 2012. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi