CIJENA USLUGA

Na društvenim mrežama zaratili Karamarko i Luka Mišetić

13.05.2016 u 09:53

Bionic
Reading

Nedugo nakon što je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko objavio status na Facebooku u kojem proziva konzultantsku tvrtku Squire Patton Boggs koja savjetuje Hrvatsku u arbitraži u sporu s MOL-om, na Twitteru mu je oštro odgovorio Luka Mišetić, koji je partner u toj tvrtki

U objavi u kojoj je naveo da se izuzima iz procesa donošenja odluka o Ini objavio je zanimljivu rečenicu, kojom je prozvao konzultantsko odvjetničku tvrtku koja savjetuje hrvatsku na londonskoj arbitraži s MOL-om.

'U slučaju nepovoljnog ishoda arbitražnih postupaka Hrvatskoj prijeti šteta koja se broji u milijardama kuna. Pritom nije zanemariv podatak kako svake godine skupo plaćamo i odvjetničko društvo koje zastupa Republiku Hrvatsku u ovim postupcima', napisao je Karamarko i tako prozvao tvrtku Squire Patton Boggs.


Ta je tvrtka poznata javnosti po tome što je njezin suvlasnik Luka Mišetić bio odvjetnik generala Ante Gotovine.

Luka Mišetić je odmah reagirao iako ih Karamarko nije izrijekom imenovao.

'Koliko košta jedna prosječna međunarodna arbitraža? Koliko bi dvije iznadprosječne arbitraže? Objektivan studij - napisao je Mišetić i dodao poveznicu na dokument u kojem stoji:

'Prosječni troškovi tužitelja su 4.437.000 dolara, a tuženika 4.559.000 dolara (to se odnosi za naknade za rad i troškovi pravni zastupnika, vještaka i svjedoka).

Prosječni troškovi Arbitražnog suda kreću se između 750 i 850 tisuća dolara

Prosječan iznos odštetnog zahtjeva iznosi 491.656.000 dolara, a prosječan iznos dodijeljene odštete (u slučaju odluke u korist tužitelja) je 76.331.000 dolara.

Izgledi da će odluka ići u korist tužitelja je 41 posto.

Cijela prepiska počela je usred slučaja koji je otkrio Nacional, a dovodi u poslovnu vezu Anu Karamarko, suprugu Tomislava Karamarka, s konzultantom Josipom Petrovićem koji lobira za MOL.