manjak radne snage

Na dramatični apel poslodavaca, Pavić odgovorio kamilicom: Javite se Zavodu za zapošljavanje

14.06.2019 u 14:19

Bionic
Reading

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava odgovorilo je na zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske udruge turizma o povećanju kvota navodeći da su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u kontinuiranom razgovoru s poslodavcima i stalno prate situaciju na tržištu rada

"Pripreme za ovu turističku sezonu krenule su prošle godine kada je Hrvatski zavod za zapošljavanje anketirao sve u to vrijeme nezaposlene u Republici Hrvatskoj od kojih je više od 20 tisuća iskazalo želju za radom u turizmu. Njih smo početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojili s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom.

Osim toga, omogućili smo rad umirovljenicima do pola radnog vremena pa i tu vidimo mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.300 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovin, stoji u priopćenju Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Glavni cilj Vlade je aktiviranje domaće radne snage, ali je jednako tako važna i uspješna turistička sezona te investicije u turizmu. Zato je Ministarstvo, kako navodi, ove godine osiguralo preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu što je dvostruko više nego prethodne godine.

Znamo da su kvote pri kraju, prema podacima ostalo je još oko 2.100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3.000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola.

Trenutno je nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što ima odobrenih kvota. Istodobno, na HZZ-u u ovom trenutku je oko 4.000 nezaposlenih, od toga oko 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni.

  • +4
Ministar Marko Pavić o mirovinama i mjerama zapošljavanja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu. Ovim putem pozivamo poslodavce da se jave HZZ-u kako bi ih kroz sustav posredovanja spojili s nezaposlenima te kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu. U slučaju potrebe, kao što smo napravili i prethodne godine, nakon što se iskoristi domaća radna snaga razmotrit ćemo u najkraćem roku zahtjeve za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika, no napominjemo cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu", navode u priopćenju iz Ministarstva rada.

  • +10
Andrej Plenković u Zadru s predstavnicima lokalnih samouprava Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Plenković: Spremni smo povećati kvote ako ne zaposlimo naše radnike

O ovoj temi nakon posjeta Zadru oglasio se i premijer Andrej Plenković.

'Ja bih još jednom ponovio fakte. Još smo najesen donijeli odluku bez presedana o 65.000 radnih dozvola za strance. U pojedinim granama čini se da su te kvote konzumirane. Mi smo bili vrlo izdašni, ali naravno da želimo da što veći broj hrvatskih državljana koji su nezaposleni iskoristi taj povoljan trenutak gdje na tržištu rada svatko tko želi raditi može.

Očito se negdje u pojedinim segmentima događa da su radna mjesta oglašena, a nema konkretnih aplikacija. Da bismo bili uspješna turistička zemlja moramo rješavati taj problem da vidimo postoji li prostora za proširenje. Kada nedvojbeno utvrdimo da su iskorištene mogućnosti zapošljavanja naših radnika onda smo spremni i stati iza odluke o proširenju kvota", rekao je, a prenosi N1.