VALENTIN INZKO

'Na čelu Vijeća ministara BiH treba biti Hrvat'

26.05.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Novi predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine svakako bi trebao biti Hrvat, no političke stranke zastupljene u parlamentu te zemlje moraju se dogovoriti tko će to biti, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, izražavajući nadu da će nova izvršna vlast u toj zemlji biti uspostavljena do kraja srpnja

'Državni premijer u ovom mandatu svakako treba biti Hrvat, i to je sasvim jasno', kazao je Inzko, kako ga u četvrtak citira sarajevski Dnevni avaz.

Dodao je da ima svoje stajalište o tome iz koje bi stranke trebao biti kandidat za tu poziciju, 'da bi se klima u državi popravila', no konačnu odluku ipak trebaju preuzeti stranke koje će uspostaviti parlamentarnu većinu.

'Vrlo je važno imati glavne političke čimbenike iz svih naroda uključene u državnu vladu', kazao je Inzko, neizravno sugerirajući da bi u vladajućoj većini svakako trebala biti i dva HDZ-a u BiH.

Inzko je pojasnio da u slučaju uspostave vlasti na državnoj razini u međunarodnoj zajednici prevladava stajalište da tu ne treba intervenirati kao kada je na dnevnom redu bila uspostava vlasti u Federaciji BiH i iz koje su dva HDZ-a isključena.

Inzko je u srijedu potvrdio da ostaje na snazi njegova suspenzija odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) o nezakonitom izboru federalne izvršne vlasti, pojašnjavajući da se u HDZ-ovima ne trebaju nadati novom izboru entitetske vlade.

Ta je odluka, kako je pojasnio u četvrtak, na tragu zahtjeva Vijeća za provedbu mira (PIC) da se u Federaciji BiH intervenira te nakon šest mjeseci od izbora prekine blokada uspostave izvršne vlasti.

'Kada imate dogovor koji je rezultat domaćih napora, bez miješanja sa strane, onda to traje dulje', kazao je sada Inzko.

Austrijski je diplomat potvrdio i to da Ured visokog predstavnika (OHR) nastavlja djelovati 'do daljnjega', bez obzira na neke zahtjeve za njegovim ukidanjem.

'Sada se razgovara o modalitetima ostanka', izjavio je Inzko, ne odbacujući mogućnost da OHR bude izmješten iz Sarajeva i nastavi djelovati u Bruxellesu ili Genevi.

Ustvrdio je da je jasno da je pokušaj vlasti Republike Srpske da organiziraju referendum o sudu i državnom odvjetništvu BiH pridonio odluci o nastavku djelovanja OHR-a.

'Najbitnije je da je referendum stavljen ad acta. Ostalo su unutarnjopolitička prepucavanja', kazao je Inzko.