BILI SMO NA KULINARSKOM FESTIVALU

Na Braču su se svi divili slatkim kreacijama svjetski poznatih slastičara

17.04.2016 u 08:03

  • +12

Biser mora - gastro spektakal na Braču

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Gazdek

Bionic
Reading

Gledaš te vjenčiće s raznobojnim rascvalim laticama na restoranskim stolovima i prvo što pomisliš - to je umjetno ili suho cvijeće, kad ono - jestivo, i to skupa s vazama iz kojih se širi ljepota. Ništa novo u slastičarstvu, ali ta vještina uvijek iznova iznenadi i oduševi neupućenog promatrača pa i kada zna da se nalazi na internacionalnoj kuharskoj manifestaciji, na kojoj su sva gastronomska čuda moguća. Ista stvar je s tortama u obliku junaka iz igranih i animiranih filmova. Izgledaju poput plastičnih ili voštanih figura, dlakavi su i čupavi, i zadnje što ti padne na pamet to da su Satyr, Remy ili Mr. Bishop tek slatki zalogaj

U Supetar na 11. Međunarodni kulinarski festival Biser mora doputovala je Ukrajinka s Islanda Maria Šramko, bivša profesionalna džudašica, a danas jedna od najcjenjenijih svjetskih slastičarki, poznata pod nazivom ‘Sugar Doctor’.

Od 1985. godine, kada je napravila svoj prvi šećerni buket, do danas ovjenčana je brojnim priznanjima, medaljama i peharima, a apsolutni rekord, i vlastiti i olimpijski, ostvarila je na Svjetskom slastičarskom kupu u Luksemburgu 2015. godine - četiri zlatne i brončanu medalju. Maria predaje na Kulinarskoj akademiji u Reykjaviku, a širom svijeta održava radionice za kuhare i slastičare željne znanja i napredovanja.

Zajedno sa svojim timom u restoranu hotela Adria Svpetrvs pokazala je kako nastaju slatki cvjetni aranžmani, ikebane i torte u obliku buketa i mnoge ostavila bez daha. ‘Na Brač sam došla zahvaljujući svojim dragim kolegama i vrsnim majstorima slastičarstva i kuharstva iz Hrvatske koje sam upoznala na brojnim svjetskim natjecanjima. Hrvatska je predivna, a Brač očaravajući’, kazala nam je Maria.

Dok razgovara s kolegama, publikom i novinarima, skromna je i strpljiva, a dok pozira fotoreporterima ispred svojih umjetničkih djela, ponaša se kao zvijezda, što uistinu jest. Za čas je podijelila sve postere sa svojim autogramima, a mnogi posjetitelji su se željeli fotografirati s njom.

Po drugi put na Brač iz Istanbula došla je istaknuta turska slastičarka Duygu Tugcu. Na tamošnjoj televiziji vodi izuzetno gledanu kulinarsku emisiju, a omiljene slastice su joj torte u obliku likova iz crtića i dječjih serija. U svojoj zemlji je vrlo popularna, na Instagramu je sakupila 32 tisuće pratitelja, a često putuje svijetom pokazujući svoje slastice na kulinarskim manifestacijama.

Vrsne slastičare u Hrvatsku je dovela predsjednica Saveza slastičara Hrvatske pri Hrvatskom kuharskom savezu Dragica Lukin, vlasnica popularne umaške slastičarnice Vila Soši, višestruko nagrađivana slastičarka koja je kolače i torte pekla Josipu Brozu Titu, Franji Tuđmanu, Stjepanu Mesiću i ostalim hrvatskim dužnosnicima.

‘Kao sestre smo, nalazimo se na ovakvim manifestacijama, jedni druge podržavamo i zajedno vodimo radionice’, kaže Dragica i objašnjava tehniku spravljanja ovakvih slastica: ‘Nastaju od šećera, tijesta, tamne i bijele čokolade, gumene čokolade koja se dobiva dodatkom etanola u običnu čokoladu i posebnih masa. Na pojedinim eksponatima se radi i do šest mjeseci, neke torte imaju i do 1600 detalja, a proces sušenja traje i do dva mjeseca.'

Slastičarka s gotovo 50 godina radnog iskustva i licencom međunarodnog suca ističe da su hrvatski slastičari dobri, ali da više pažnje moraju posvetiti edukaciji i cjeloživotnom učenju zbog tehnologije namirnica koja napreduje. ‘Ako ne idemo u korak s tehnologijom, nećemo znati iskoristiti namirnice u slastičarskoj umjetnosti’, kaže Dragica koja zajedno s Marijom Šramko vodi edukativne radionice za slastičare po svijetu.

U deset godina postojanja internacionalno kulinarsko natjecanje Biser mora, koje organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (SKMER), izraslo je u respektabilnu i svjetski priznatu enogastronomsku manifestaciju. Ove godine okupilo je 300 sudionika, od kojih 200 natjecatelja iz 21 zemlje i 16 sudaca sa svjetskom licencom. U natjecateljskom dijelu programa kuhalo se 36 sati bez prestanka, a ukupni pobjednik bio je Nikola Miškovski iz Makedonije.