direktiva eu

Na benzinskim postajama uvid u cijene goriva na 100 kilometara

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 16.01.2020 10:14
  • Objavljeno 16.01.2020 u 10:14
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od lipnja ove godine vozači će na benzinskim postajama u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji imati uvid u prosječne cijene goriva na 100 kilometara, piše u četvrtak Večernji list

Tako nalaže Direktiva EU, a u hrvatskom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture objašnjavaju da će na benzinskim postajama biti prikazana cijena izražena u kunama na 100 km za svako gorivo, što uključuje benzinska i dizelska goriva, ukapljeni naftni plin, stlačeni prirodni plin i električnu energiju i to u odnosu na segmente automobila A+B (kompaktni putnički automobili), C (mali osobni automobili srednje klase) i D+SUV (osobni automobili srednje klase), navodi dnevnik.

U Ministarstvu navode da je u okviru europskog projekta 'Usporedbe cijena goriva' razvijena metoda za izračun cijena različitih vrsta goriva na 100 km. A taj izračun dobiva se na temelju prosječne potrošnje goriva najprodavanijeg novog automobila u segmentu.

Pri tome je potrošnja goriva na 100 kilometara izražena u WLTP vrijednosti. A WLTP označava postupak usklađenog svjetskog harmoniziranog ispitivanja lakih vozila. Množenjem te vrijednosti, objašnjavaju u Ministarstvu, s prosječnim cijenama po vrsti goriva unutar svakog segmenta dobivaju se cijene goriva po segmentu.

Izračuni su temeljeni na prosječnim vrijednostima po relevantnim segmentima u RH u prošloj godini i prosječnoj cijeni pojedinih vrsta goriva u posljednjem tromjesečju.

U Ministarstvu kažu da se ova usporedba cijene goriva uvodi kako bi potrošači bili svjesni potrošnje izražene u kunama na 100 prijeđenih kilometara, a s obzirom na to da su prilikom kupnje novog automobila važni čimbenici izbora vrsta goriva i njihova cijena.

U Hrvatskoj i još devet EU članica jučer je pak pokrenut pilot-projekt PSA 'Usporedba cijena goriva' kojem je cilj spoznati kako najbolje informirati potrošače o cijeni različitih vrsta goriva.

Pilot-projekt će trajati od 15. do 1. veljače 2020. i u tom razdoblju će na 10 benzinskih postaja na području RH biti provedena anketa među potrošačima o načinu prikaza usporedbe cijena konvencionalnih i alternativnih vrsta goriva – lecima, plakatima, bannerima te digitalnim zaslonima, donosi Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!