nadogradnja od temelja

Na 15 lokacija u traje sanacija nasipa oštećenih u potresu

17.08.2022 u 13:41

Bionic
Reading

Hrvatske vode sustavno provode sanaciju oštećenih riječnih nasipa nakon razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije, a u tijeku su radovi na 15 lokacija u vrijednosti 200 milijuna kuna

Zahvaljujući dugom razdoblju bez kiše, radovi dobro napreduju, izjavio je u srijedu generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković prilikom obilaska gradilište nasipa na desnoj obali Kupe kod Krnjice na petrinjskom području.

Gradilište nasipa s njim su obišli i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos.

"Suša je saveznik građevinarima u zemljanim radovima", rekao je Đuroković, naglasivši da se u potresu oštećene nasipe moralo nadograđivati od temelja.

"Dodatno ulazimo metar i pol u temeljno tlo, obavljamo mlazno injektiranje pukotina, a zemlja se još armira geo mrežama, kako bi nasipi odoljeli mogućim novim potresnim silama. Vrijednost radova na području Petrinje iznose 60 milijuna kuna, obnavljamo osam kilometara nasipa, a ukupno imamo 15 ovakvih gradilišta u vrijednosti 200 milijuna kuna i svi su u fazi izvođenja", rekao je direktor Hrvatskih voda.

Planirano je da se sve radove završi do 15. svibnja iduće godine, jer se koriste sredstva iz Fonda solidarnosti. Radovi se izvode po kraćim segmentima, kako bi se u slučaju iznenadnih kiša brzo organizirala obrana od poplava, dodao je.

Od 15 oštećenih vodnih građevina u županije, tri su na području Petrinje

Ravnateljica Elizabeta Kos rekla je da je u potresu, osim stambenih objekata, stradala i infrastruktura, i preventivna i vodokomunalna, a prouzročene su i štete od erozija i klizišta.

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je sve te štete prijavilo za Fond solidarnosti i na raspolaganju nam je 555 milijuna kuna i sva su sredstva ugovorena. Vjerujemo da ćemo ih utrošiti do 15. svibnja 2023.", dodala je Kos. Samo u vodoopskrbi i odvodnji u Petrinji štete su 160 milijuna kuna, a radovi su ugovoreni s javnim isporučiteljima vodnih usluga, kazala je.

Od ukupno 15 oštećenih vodnih građevina na području županije, tri su na području Petrinje, rekao je župan Celjak.

  • +19
Nizak vodostaj Save u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"U tijeku je sanacija desnoobalnog nasipa Kupe na području Krnjice, te na području Bresta, a u ponedjeljak kreće i sanacije lijevoobalnog nasipa rijeke Petrinjčice. Zadovoljni smo dinamikom zahtjevnih radova Hrvatskih voda na području županije i vjerujem da će biti kvalitetno obavljeni", istaknuo je Celjak.

Vodoopskrba pod kontrolom 

Na pitanje novinara kako suša utječe na vodoopskrbu, Đuroković je rekao da suša uvijek ugrožava vodoopskrbu, ali je u Hrvatskoj stanje pod kontrolom.

"Za razliku drugih država u Europi mi uspješno odolijevamo suši, a i zbog djelomičnog ograničenja plovidbe štete su minimalne. Iako je vodostaj Save također vrlo nizak, to ne pravi probleme vodom bogatim crpilištima na zagrebačkom području. Nedavno smo nedaleko Domovinskog mosta realizirali novo crpilište Kosnica, povukli smo tunel ispod Save, pa ćemo iz tog crpilišta opskrbljivati oko 30.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije", rekao je Đuroković.

Dakle, dodao je, "imamo raspoloživih kapaciteta i za daljnji razvoj vodoopskrbe, pa problema neće biti".

Kada je u pitanju vodoopskrba drugih dijelova zemlje napominje da je stanje također pod kontrolom.

Čak ni na Jadranu nema posebnih redukcija unatoč velikom broju turista. Nedavna kiša u Istri dodatno je ublažila stanje. Za razliku drugih država u Europi mi uspješno odolijevamo suši, zaključio je Đuroković.