reagiranje

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes: 'Kad me već ocrnjuje, neka Mirna Berend jasno izrazi svoje političko-poslovne veze s Darinkom Dumbovićem'

20.01.2022 u 15:19

Bionic
Reading

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes reagirala je zahtjevom za ispravak članka 'Mirna Berend na godišnjicu potresa: 'Tko želi saznati istinu neka dođe u Petrinju i vidi sam kakvo je stanje. Ovdje se ne radi ništa!'', objavljen na tportalu 28. prosinca 2021. Reakciju prenosimo u cijelosti

Portal Story.hr objavio je povodom obljetnice katastrofalnog takozvanog 'petrinjskog potresa' razgovor s gospođom Mirnom Berend, prenesen na Tportal, koji sam kao gradonačelnica primorana ispraviti radi ispravnog informiranja, a posebno s obzirom na činjenicu da mi se nije direktno omogućilo pružiti odgovor i primjeren komentar na vrlo neumjesne optužbe.

Gospođa Berend navodi kako je pretrpjela veliku štetu na svojoj vlastitoj i poslovnoj imovini te kako "radi na tome da sve vrati, ali naravno bez pomoći grada...". Gospođa već pri ovoj konstataciji iznosi potpunu neistinu, samo kao pomoć od posljedica potresa njenom poslovnom subjektu je od strane Grada isplaćena direktna subvencija u iznosu od 20.000,00 kuna, koji ima narušena proračunska primanja. Naravno, ovo nije prva isplata poslovnom subjektu gospođe Berend nakon potresa, a postoje i ranije uplate koje je Grad Petrinja izvršio prema njenom poslovnom subjektu, kao i brojne druge isplate.

Prethodni gradonačelnik Grada Petrinje vodio je vrlo skladan javni odnos s gospođom Mirnom Berend, što se očituje i čestim isplatama financijskih potpora tvrtki Mirnart j.d.o.o., koje je dotična vlasnik. Osim direktnih financijskih potpora bilo je i drugih isplata, a najbolje je da u slučajevima buduće komunikacije po pitanju Grada Petrinje, navedena sama najprije iznese svoje poslovno-financijske veze i interese zbog kojih komentira određenu temu, kako je to u ovom slučaju izostalo, tako sam kao gradonačelnica dužna reagirati.

Nasuprot bivšeg gradonačelnika Grada Petrinje, Darinka Dumbovića, koji je često bez ravnopravne mogućnosti za sve pojedinim poslovnim subjektima udjeljivao izdašne financijske potpore, čime je iznimno narušen petrinjski gradski proračun, s tom praksom se prestalo nakon što sam preuzela upravljanje Gradom. Nužne potpore se mogu dobiti samo putem javnog natječaja, pa je tako raspisan poziv malim petrinjskim poduzetnicima u iznosu 15.707.000,00 kuna iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, na koji se može prijavljivati isključivo sukladno europskoj natječajnoj proceduri, a za razliku od prije kao gradonačelnica ni na koji način ne sudjelujem u određivanju poduzetnika koji će dobiti pomoć, to je isključivo stvar sposobnosti i ispravne dokumentacije svakog subjekta.

U intervjuu Mirna Berend navodi: "Ovdje se ne radi ništa! Pomažemo jedni drugima, neki privatnici i udruge su uključeni, čak smo sami napravili djeci klizalište, ni to grad nije bio sposoban napraviti.” Koliko god navedena rečenica izgledala dramatično, daleko je od istine, Grad Petrinja je usprkos katastrofalnom stanju i činjenici da je pola godine gradski proračun ostao bez ikakvih prihoda, na inicijativu petrinjskih poduzetnika, iz proračuna izdvojio 100.000,00 kn za sufinanciranje klizališta, pokrenuo prvu izgradnju vrtićkog objekta u Petrinji od hrvatske samostalnosti, koji se upravo dovršava; pokrenuli smo i dovršavamo poluobilaznicu, a uz sve to, organizirali smo i bogat adventski sadržaj, s mnoštvom atraktivnih događanja. Osigurali smo i sredstva za dovršetak sportske dvorane, koju Petrinjci desetljećima čekaju.

Bez potrebe da komentiram stranačke preferencije gospođe, i prozivanje političke stranke u kojoj sam, jer je njeno pravo da iznosi ako želi i najlošije stavove o političkim strankama, ne mogu međutim ostaviti neispravljenim posve neistinite informacije. Pa se tako navodi: "Toliko su bahati da čak ne žele uzeti bespovratna sredstva iz EU da bi pomogli ovom gradu. Dakle, dno dna!"

Dužna sam naglasiti kako su sredstva europskog Fonda solidarnosti za Petrinju i potresom pogođeno područje Banovine tek sad postala dostupna, za što ćemo u Petrinji pokušati povući maksimalna moguća sredstva. Napisati da se sredstva "ne žele" uzeti je zastrašujuća dezinformacija. Moguće je da je gospođa Berend pogrešno povezala loše povlačenje sredstava Fonda solidarnosti u Zagrebu, ali za razliku od Zagreba kojem je proteklo godinu dana od omogućavanja korištenja sredstava, što je u mnogome propušteno, i o čemu treba ponajprije komunicirati s tom jedinicom regionalne i lokalne samouprave, sa strane Grada Petrinje, a što je lako provjerljivo, mogu tvrditi da su sredstva tek dostupna, odnosno, kako nisu niti bila dostupna u trenutku kada je objavljen intervju u kojem je izrečena ta vrlo neumjesna neistina. Isto je i sa sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), za koja se u Gradu Petrinji priprema kvalitetna i opsežna projektna dokumentacija.

Iako Mirna Berend ima svako pravo o meni imati mišljenje kakvo želi, ponovno je neumjesno da se pri tomu služi potpunim neistinama. Pa se tako navodi: "Otvoreno nam je rekla kako joj nikako nije draga gradonačelnica Petrinje, Magdalena Komes koja je danas pohvalila Vladu Republike Hrvatske za obnovu grada, a obnovi ni traga, ni glasa."

Istina je da sam zahvalila Vladi RH i premijeru na iznalaženju 30 milijuna kuna s kojima je dovršen Centar novog života u koji su smješteni svi petrinjski poduzetnici i poslovni objekti koji su ostali bez prostora za rad. Bez tog centra veliki broj Petrinjki i Petrinjaca bi ostao bez radnog mjesta, a Grad Petrinja bez primanja. Radilo se o sredstvima koja je Vlada trebala pronaći bez takve proračunske stavke, a pohvala je izrečena u sklopu dugog otvorenog pisma u kojem sam opisala sve ono što je Petrinja prošla od katastrofe do danas, koje se u cijelosti može pročitati ovdje. U intervjuu, potom Mirna Berend izjavljuje: "No, žena koja je gradonačelnica ovog grada danas je izjavila da je pre ponosna na rad Vlade Republike Hrvatske. Pohvaljuje ih i opravdava što nema obnove. Gdje ta žena živi? Možda je odselila iz Petrinje?"

Kako ispraviti navedeno drugačije nego jednostavno navesti kako se radi o neistini, navedeno nisam nikada kazala, a čini mi se da se radi o pokušaju moje diskreditacije koje mogu pripisati jedino tomu što sam zaustavila nenamjensko korištenje proračuna Petrinje i stalnu dodjelu financijskih potpora i kupovinu proizvoda od pojedinih u Petrinji povlaštenih poduzetnika. U ovakvom stanju, iskorištavati proračun Petrinje na neprimjeren način za mene je ravno zločinu. Zbog toga me pojedinci mogu ocrnjivati, ali kad to već rade, nastojeći prikazati lažnu sliku mene u javnosti, neka onda usputno jasno izraze sve svoje političko-poslovne veze s drugim akterima. U ovom slučaju gospođe Berend i njene suradnje s bivšim gradonačelnikom Petrinje, Darinkom Dumbovićem, zbog čijeg je poslovanja i malverzacija te pogodovanja pojedincima kriminalistička policija izuzela veliki dio dokumentacije Grada Petrinje. Nasuprot tomu, od ulaska u Gradsku upravu, jasno sam poručila, u Petrinji više nema mjesta malverzacijama, mitu i korupciji, što se mene tiče nikada više.

Molim građane, čitatelje Tportala za razumijevanje. Pojedinci, kao politički akteri nerijetko posve besramno iznose neistine i zaobilaze činjenice. Grad Petrinja je od lipnja 2021. krenuo drugim putem, odgovornim upravljanjem, transparentnijim i inkluzivnijim načinom rada. Pokušavamo ispraviti probleme i dubioze ostavljene od bivšeg gradonačelnika, koji je pod istragom, čiji epilog moramo čekati, nadajući se kako ćemo i tako vratiti dio posve neprikladno utrošenih sredstava. S druge strane, svatko ima pravo na nezadovoljstvo, međutim, ako je ono potaknuto osobnim interesima, vjerujem kako se radi nepristranog informiranja i to mora otkriti.