STAJALIŠTE REPUBLIKE HRVATSKE

MVEP reagirao na uhićenje Alekseja Navaljnog, evo što su poručili Rusiji

18.01.2021 u 16:45

Bionic
Reading

Nakon što je niz državnih institucija i šefova diplomacija u Europi i SAD-u užario društvene mreže osudama jučerašnjeg uhićenja ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i zatražio njegovo trenutno oslobađanje iz pritvora, u ponedjeljak poslijepodne oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na Zrinjevcu

'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je zajedničkom izjavom 27 država članica Europske unije, koja su stajališta Republike Hrvatske po navedenom pitanju', odgovorili su iz MVEP-a na pitanja tportala hoće li i kako reagirati povodom slučaja Navaljni.

>>> Slovenija prozvala Rusiju zbog uhićenja Alekseja Navaljnog, nižu se reakcije iz svijeta. Hrvatska zasad šuti

Kratkom odgovoru priložili su poveznicu na današnju deklaraciju Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella u ime Europske unije, objavljenu oko 14:30 sati.

U deklaraciji se navodi da Europska unija osuđuje uhićenje Alekseja Navaljnog po njegovom povratku u Moskvu .17. siječnja i poziva na njegovo trenutno oslobađanje.

'Politizacija pravosuđa je neprihvatljva i prava gospodina Navaljnog moraju biti poštovana. Također, pozivamo ruske vlasti da odmah oslobode sve novinare i građane čija su uhićenja povezana s izvještavanjem i podrškom gospodinu Navaljnom po njegovu povratku', navodi se u deklaraciji europskog šefa diplomacije.

Europska unija, nadalje, poručuje da uhićenje Navaljnog potvrđuje nastavak negativnog obrasca sužavanja prostora za oporbu, građansko društvo i neovisne glasove u Ruskoj Federaciji. Stoga će EU nastaviti pomno pratiti razvoj događaja i sukladno tome oblikovati svoju politiku prema Rusiji.

  • +10
Navaljni se ukrcao u zrakoplov za Rusiju Izvor: EPA / Autor: HAYOUNG JEON

Ujedno, EU podsjeća da je najsnažnije osudila pokušaj ubojstva Navaljnog trovanjem, te je tim povodom uvela restrikcije za šest pojedinaca i jedan entitet.

'Zajedno s našim partnerima, Europska unija nastavit će pozivati ruske vlasti da hitno istraže pokušaj ubojstva gospodina Navaljnog potpuno transparentno i bez daljnje odgode, te da potpuno surađuje s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja (OPCW) kako bi osigurala nepristranu međunarodnu istragu', zaključuje EU.

Podsjetimo, Litva, Latvija i Estonija zatražile su od EU-a da zbog 'besramnog čina' uhićenja Navaljnog u Moskvu uvede nove restrikcije Rusiji ukoliko šef oporbe ne bude odmah oslobođen. U međuvremenu, ruski sud odredio je Navaljnom 30 dana pritvora.