traže se sankcije

Slovenija prozvala Rusiju zbog uhićenja Alekseja Navaljnog, nižu se reakcije iz svijeta. Hrvatska zasad šuti

18.01.2021 u 12:03

Bionic
Reading

Čelnici Europske unije žestoko su osudili jučerašnje uhićenje neformalnog šefa ruske oporbe Alekseja Navaljnog u Moskvi. Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, u ponedjeljak je poručila da ruske vlasti moraju odmah pustiti Navaljnog na slobodu, podsjećajući da je uhićenje političkih oponenata u suprotnosti u međunarodnim obvezama Rusije. Istu poruku poslale su brojne države, među njima i Slovenija, no Hrvatska se zasad nije oglasila

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a danas bi trebali održati neformalnu videokonferenciju na kojoj će biti riječi o uhićenju Alekseja Navaljnog, piše EUobserver, podsjećajući da je litavski šef diplomacije Gabrielius Landsbergis u zajedničkoj izjavi tri baltičke zemlje poručio kako bi EU zbog tog 'besramnog čina' trebao uvesti nove sankcije Rusiji ako Navaljni ne bude odmah oslobođen.

U međuvremenu, ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozvalo je na trenutno oslobađanje Alekseja Navaljnog, uz napomenu da je neometano djelovanje oporbenih političara temelj slobodnog demokratskog svijeta.

Njemački šef diplomacije Heiko Maas podsjetio je Ruse da ih vlastiti ustav i međunarodne obveze sile na poštivanje načela vladavine prava i zaštite građanskih prava dok je njegov britanski kolega Dominic Raab također zatražio hitno oslobađanje Navaljnog i objašnjenje Moskve kako je taj oporbeni političar napadnut kemijskim oružjem.

Reagirao je i američki državni tajnik u odlasku Mike Pompeo, pozivajući Moskvu da 'smjesta i bezuvjetno' oslobodi Navaljnog.

'Samouvjereni politički vođe ne boje se suparničkih glasova, niti posežu za nasiljem protiv svojih političkih protivnika i njihovim uhićenjima', rekao je Pompeo.

Trenutačno puštanje Navaljnog na slobodu zatražili su i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, šef diplomacije EU-a Josep Borrell, koji je poručio da je neprihvatljiva politizacija pravosudnog sustava, kao i poljski premijer Mateusz Morawiecki.

>>Žestok kritičar Putinova režima i istaknut borac protiv korupcije u Rusiji često je bio meta napada. Tko je Aleksej Navaljni

'Privođenje Navaljnog još je jedan pokušaj zastrašivanja demokratske oporbe u Rusiji. Ključan je brz i jednoznačan odgovor na razini EU-a. Poštivanje prava građana temelj je demokracije', napisao je Morawiecki na Twitteru.

'Pozivam ruske vlasti da hitno oslobode pritvorenika', dodao je.

  • +10
Navaljni se ukrcao u zrakoplov za Rusiju Izvor: EPA / Autor: HAYOUNG JEON

Podsjetimo, ruska policija u nedjelju je privela glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog po njegovu dolasku u zračnu luku Šeremetjevo iz Njemačke, i to kada se pripremao proći kontrolu putovnica. Navaljni se u Njemačkoj posljednjih mjeseci oporavljao nakon što je preživio pokušaj trovanja. Njemačka i druge zapadne države smatraju da se radilo o pokušaju ubojstva Navaljnog nervnim plinom novičokom, razvijenim u bivšem SSSR-u.

Rusija negira bilo kakvu umiješanost u incident, a u međuvremenu su vlasti krajem prosinca otvorile istragu protiv Navaljnog zbog, kako tvrde, 'prijevare većih razmjera'.

U priopćenju ruskog istražnog odbora, koji razmatra ozbiljna kaznena djela, stoji kako je Navaljni osumnjičen jer je navodno potrošio 356 milijuna rubalja (oko 3,9 milijuna eura) za privatne potrebe, a radilo se o donacijama što ih je prikupilo nekoliko organizacija i udruga s kojima surađuje, izvještava Hina.

https://hr.n1info.com/vijesti/gradit-ce-se-nova-naselja-blize-gradovima-obnova-bi-mogla-poceti-u-rano-ljeto/
Uhićenje Alekseja Navaljnog Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Ruske vlasti rekle su da je riječ o udrugama koje se bore protiv korupcije ili za zaštitu ljudskih prava, a u priopćenju se navodi da se radilo o kupnji robe i usluga te pokrivanju osobnih troškova poput putovanja u inozemstvo.

Predsjednik Vladimir Putin tvrdi da su izvješća medija po kojima su ruski agenti državne sigurnosti otrovali Navaljnog dio zavjere koju podupiru Sjedinjene Države kako bi ga se pokušalo diskreditirati. Dodao je i da Navaljni nije toliko značajan da bi bio meta.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je kazao da je bijes zapadnih zemalja zbog uhićenja Navaljnog smišljen potez čiji je cilj skrenuti pažnju s domaćih problema u zapadnim zemljama.

Ovim povodom tportal je pitao Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kako će reagirati na uhićenje Navaljnog, a odgovor ćemo objaviti čim stigne.