RAZBIJANJE PREDRASUDA

Muslimani više misle na posao nego na džihad

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 03.02.2009 16:34
  • Objavljeno 03.02.2009 u 16:34
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Institut Gallup zaključio je tijekom opsežnog istraživanja da su pogrešne pretpostavke o predstojećem sukobu civilizacija, jer je među milijardom muslimana u svijetu najveći broj onih koji sanjaju o istim stvarima kao i ljudi na zapadu

Tipični musliman ne mašta o džihadu, svetom ratu protiv 'nevjernika', nego o dobrom radnom mjestu, pokazalo je istraživanje Gallupa.
Isto istraživanje pokazalo je da se primjerice muslimani u Londonu, uz sve značenje koja vjera ima u njihovu životu, identificiraju s državom u većoj mjeri nego nemuslimani.

Muslimani imaju više povjerenja u demokratske institucije i smatraju da nasilje nije dopušteno kao sredstvo u nekom cilju.

'Vjerski i nacionalni identitet uzajamno se nadopunjuju i ne stoje u opreci jedan naspram drugome', izjavio je Henry Hogger, bivši britanski diplomat, komentirajući rezultate istraživanja za austrijski list Der Standard u izdanju od utorka.

Muslimanima na Zapadu kao i u islamskom svijetu na prvom je mjestu islam, ali to ne znači da nisu lojalni državi.

Hogger je upozorio da u Sjedinjenim Državama 50 posto nemuslimana također stavljaju vjeru ispred države i nitko ne kaže da su zbog toga loši građani.
Istraživanje je dovelo do niza zanimljivih, dijelom iznenađujućih spoznaja.

Između ostaloga, londonski muslimani u većem broju odbacuju nasilje kao političko sredstvo nego nemuslimani. Dok 81 posto muslimana odbacuje nasilje, među nemuslimanima takvih je 72 posto. Razlog tome mogao bi se potražiti u sudjelovanju britanskih snaga u ratu u Iraku, smatra Hogger.

Međutim, među stanovnicima Berlina taj je omjer još veći. Nasilje kao političko sredstvo odbacuje čak 94 berlinskih muslimana, naspram 75 nemuslimana.
Muslimani nisu mišljenja da je Zapad monolitna zajednica i prave razliku između politika različitih država.

Upitani za prednosti Zapada, muslimani se dive istim stvarima kao i Amerikanci. Cijene demokraciju i tehnologiju a kritiziraju moralno srozavanje i nestanak tradicionalnih vrijednosti.

I Amerikanci i muslimani u istoj mjeri odbacuju napade na civile, a muslimanke se zauzimaju za jednakopravnost i za jaču ulogu vjere u društvu na isti način kao i žene na Zapadu.

Istraživanje je provedeno u vremenskom razdoblju od šest godina i temelji se na više od 50.000 razgovora u 40 muslimanskih zemalja odnosno zemalja u kojima žive muslimani. Istraživanje je reprezentativno za 1,3 muslimana na svijetu, priopćio je Gallup.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi