što se događalo?

Muškarac pozitivan na covid srušio se u kući, hitna došla i ukućanima rekla: Vozite ga sami u Dubravu

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 24.11.2021 14:03
  • Objavljeno 24.11.2021 u 13:37
Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Prava drama odvijala se u noći na srijedu u jednoj obiteljskoj kući u Vrbovcu. Tamo je, naime, od hitne pomoći zatražena pomoć za pacijenta pozitivnog na covid. Liječnice su došle, utvrdile da ga treba prevesti u Dubravu i - otišle, tvrdi članica obitelji oboljelog

Amela Frigo iz Vrbovca u noći na srijedu je proživjela pravu dramu s članom svoje obitelji, javlja Dnevnik.hr.

"Radi se o mojoj užoj obitelji, oni žive u odvojenoj kući. On od petka ima poteškoće, liječnica Obiteljske medicine ga je odbila primiti prije testiranja, a za PCR testiranje je naručen tek u petak", počela je opisivati događanja Frigo i dodaje da se stanje oboljelom članu obitelji tijekom utorka pogoršalo.

"Zvali smo hitnu u Vrbovcu, bili su susretljivi, testirali su ga, bio je pozitivan, pa su odredili izolaciju za sve njegove kontakte. Ja nisam bila jedan od kontakata. Također, obitelj je dobila uputu da se jave na hitnu ako se stanje pogorša", kazala je Frigo.

"Jutros oko 4:30 se srušio u kupaonici, izgubio je svijest. Njegova supruga je zvala hitnu u Vrbovcu. Došli su, pregledali ga, bile su dvije liječnice, rekle su da ga treba otpremiti u KB Dubrava, okrenule se i otišle", navodi Frigo.

"Supruga oboljelog je ostala frapirana njihovim riječima, ona je u izolaciji, a nitko drugi kod njih u obitelji ne vozi. Zvala je mene jer nije imala koga. Stavila sam masku i sjela u automobil da ga odvezem u Zagreb", rekla je Frigo i kaže kako im nije bilo jasno zašto hitna, ako je već bila u kući oboljelog, ne može preuzeti pacijenta i prevesti do Zagreba.

"U Dubravi su me pitali s koje sam planete došla i bili su šokirani kad su čuli što se dogodilo. Oboljeli je na obradi, nas su poslali doma. Kod kuće imam pacijenta koji je operiran, onkološki bolesnik, i ne znam što sad da radim, auto sam dezinficirala, ali ja ću morati po oboljelog i u Zagreb. Supruga i sebe sam izložila infekciji", navodi.

Ravnatelj zavoda zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik navodi kako ima informaciju o ovom slučaju jer im je u prijepodnevnim satima došla pritužba koju je proslijedio u Vrbovec.

"Pritužbu sam proslijedio voditeljici ispostave Vrbovec te sam zatražio izjave osoblja koje je bilo na intervenciji, kao i bolesnički list događaja", navodi u svojem odgovoru Gajnik.

Također, ističe kako nije praksa da se hitni slučajevi čije stanje traži prijevoz njihovim vozilima sami voze u bolnicu te da će zaključak o ovom događaju donijeti nakon što se prikupe izjave zaposlenika i potrebna dokumentacija.

Nedugo nakon prvog e-maila stigao je i drugi s iste adrese, ravnatelja Gajnika. U prilogu maila šalje dokument iz kojeg je, navodi, "vidljivo da je pacijent svojim potpisom ovjerio izjavu da će svojim prijevozom ići u bolnicu".

Supruga oboljelog ispričala je što se događalo u noći.

'Doktorica s hitne je nacrtala crtu s olovkom na papiru i rekla neka se potpiše samo da ga se pregledalo. 'Ajde, ajde, potpišite se' , rekli su nam. Ni u jednom trenutku nam nije rečeno da je to potpis za prijevoz, bila sam u šoku i fokusirana na to da on ne padne opet u nesvijest", rekla je.

"To da potpisom potvrđuje vlastiti prijevoz nije bilo napisano dok je on papir potpisivao, mogu se zakleti svime što imam, to je čista prevara. Oni su se onda okrenuli i otišli, bila sam u šoku što moram nabaviti prijevoz, nitko me nije pitao imam li auto i kako ćemo ga prevesti u bolnicu", dodala je supruga oboljelog.

"Rekli su - 'Idete u Dubravu, vozit ćete ga u Dubravu'. Nisam pitala ni zašto ni kako, nije mi nitko objasnio o čemu se radi. Ja nisam mogla voziti, poslije sam shvatila da sam u izolaciji", zaključila je.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!