državno odvjetništvo u splitu

Istraga protiv liječnika koji je pacijenta s obilnim krvarenjem ostavio s tehničarima: Kada je nesretnik umro, upisivao je lažne podatke da sa sebe skine odgovornost

07.06.2021 u 14:55

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 50-godišnjeg liječnika zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja, ali i kaznenog djela sprječavanja dokazivanja

'Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 21. svibnja, nakon prvog ispitivanja, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1971.) zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja iz članka 181. stavak 1., 4. i 8. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela sprječavanja dokazivanja iz članka 306. stavak 2. KZ/11. (7. 6. 2021.)', izvijestili su u ponedjeljak.

Liječnik je osumnjičen da je 21. studenoga 2020. kao dežurni liječnik jedne zdravstvene ustanove u jednom gradu na području Županije splitsko-dalmatinske prvim pregledom utvrdio da pacijent ima veliku otvorenu reznu ranu iz koje je obilno krvarilo.

Osnovano se sumnja da je, iako je bio svjestan težine njegovih ozljeda, koje su bile osobito teške i opasne po život, te da ih u izvanbolničkim uvjetima nije moguće hemodinamski stabilizirati, već da je neophodno pristupiti pružanju osnovnih medicinskih postupaka zbrinjavanja krvarenja uz neodgodiv hitni transport u njegovoj pratnji do bolnice u kojoj je ozljedu bilo moguće definitivno zbrinuti, olako držao da svojim postupcima neće izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta s posljedičnim smrtnim ishodom.

Osnovano se sumnja da je uslijed okrivljenikovog postupanja i neopravdanog odlaganja transporta ovako teško ozlijeđenog pacijenta u bolnicu, a čije je stanje bilo u pogoršanju, odlučio da neće biti u njegovoj pratnji, već da će taj transport obaviti dvojica medicinskih tehničara, od kojih je jedan bio uz pacijenta, a drugi je upravljao kolima hitne pomoći, čime je pacijentu tijekom transporta onemogućio aktivno liječenje koje bi mu osiguralo preživljavanje i oštećenik je preminuo na putu prema bolnici.

Postoji osnovana sumnja da je 21. studenoga 2020. u prostorijama jedne zdravstvene ustanove na području Županije splitsko-dalmatinske, nakon prethodno opisanog postupanja, kako bi otežao utvrđivanje svoje odgovornosti u dokumentacijski list hitnog slučaja koji se odnosio na navedenog pacijenta izbrisao unesene podatke te svjesno upisao lažne podatke o vitalnim parametrima pacijenta i o njegovu medicinskom zbrinjavanju.