ČEKAO 40 MINUTA

Skandal u Sloveniji: Četverogodišnji dječak došao s opeklinama na hitnu, nisu ga primili dok nije donio negativan covid test

11.10.2021 u 13:26

Bionic
Reading

Hitna pomoć u slovenskom Celju nije htjela primiti četverogodišnjeg dječaka koji je imao opekline na nozi jer je kašljao, zbog čega je prvo morao odraditi test na koronavirus. Otac kaže da su na prijem čekali 40 minuta dok se dječak previjao od boli. Iz bolnice kažu da je stručnim nadzorom utvrđeno da se odstupilo od vremenskog protokola pružanja hitne pomoći te su se ispričali obitelji dječaka

U telefonskom razgovoru za državnu TV Slovenija, otac je rekao da je dječak zadobio opekline u koprivama. Odveo ga je na hitnu pomoć, a tamo su naložili da se dječak testira jer je djelovao prehlađeno.

'Čekali smo oko 40 minuta vani u autu. Dijete se grčilo od boli jer je imalo jake opekline. Bilo bi pošteno da tako malo dijete barem stave u sobu za izolaciju dok ne pričekamo rezultat testa i da u međuvremenu barem dobije lijek protiv bolova', rekao je otac.

'Bolnica žali i ispričava se zbog kašnjenja u pružanju pomoći koje je odstupilo od ustaljenih protokola', rekao je stručni ravnatelj celjske bolnice Radko Komadina, koji dodaje kako je izvanredni stručni nadzor pokazao da ovo odgađanje nije utjecalo na tijek liječenja, te se smatra da nije bilo profesionalne pogreške u liječenju. Dječak je imao lakšu ozljedu u kojoj mu je opečeno dva posto kože, rekao je Komadina, te izrazio žaljenje što dječak rezultate testa nije čekao u prostorijama bolnice.

Ravnateljica bolnice Margareta Guček Zakošek rekla je kako ubuduće neće biti odgode u liječenju hitnih pacijenata, čak i ako PCT uvjet (preboljenje, cijepljenje, negativan test) nije ispunjen.