PROZIVAJU GA ZAPOSLENICI

Murdoch mlađi optužen za krivokletstvo

22.07.2011 u 14:21

Bionic
Reading

Direktor News of The World do zatvaranja tabloida Colin Myler i Tom Crone, pravni savjetnik News Corporation, izdavača lista, prozivaju Murdochova sina Jamesa, a onda neizravno i samoga vlasnika medijskoga carstva News International Ruperta Murdocha da su pred istražnim odborom britanskoga parlamenta dali lažan iskaz odnosno da nije točno da je mlađi Murdoch bio neinformiran o tajnim prisluškivanjima

Direktori tvrde da nije istinita Murdochova tvrdnja da nikada nije bio informiran o postojanju elektroničke poruke u kojoj su se opisivala prisluškivanja, jer su oni to pokazali šefu.

James Murdoch to negira i kaže da ostaje pri iskazu danom parlamentarcima. Riječ je, dakle, o dosad najtežoj optužbi na račun tajkuna i njegova sina.

Elektronička poruka u pitanju je bila naslovljena na Nevillea Thurlbecka, novinara News of The World, uhićenog zbog ilegalnog prisluškivanja najmanje 4.000 Britanaca, a sadržavala je prisluškivanje telefona Gordona Taylora, funkcionera engleske nogometne lige, o kojem je Murdochov tabloid u više navrata pisao, dakako, negativno. Prema pisanju The Guardiana, Taylor je dogovorio isplatu milijun eura da odustane od tužbe na račun Murdochovih to jest News Corporationa i to je sve bilo poznato vlasnicima, tvrde Myler i Crone.

Naime, sam Rupert Murdoch, kako je inače bivalo, odobrio je obeštećenje Taylora iako je pred parlamentarcima kazao da je to učinio a da nije poznavao sve detalje skandala, u što sada, nakon svega, malo tko vjeruje. Jedan od parlamentaraca je u utorak izravno pitao Jamesa Murdocha: 'Jeste li vidjeli elektroničku poštu Nevilleu u kojoj su bile privatne poruke s telefona Gordona Taylora?', na što je Murdoch mlađi odgovorio da nije, čime je, kažu njegovi kritičari i zaposlenici, počinio krivokletstvo. Myler i Crone tvrde da su od odvjetnika Gordona Taylora saznali za sadržaj inkriminirane elektroničke poruke, da su je pokazali Murdochu i da su šefovi sve znali.

I Scotland Yard na udaru

Iz parlamenta se saznaje da se proučava slučaj i da će James Murdoch sasvim sigurno biti opet pozvan da svjedoči. U međuvremenu se skandal širi i na britanski list The Sun jer je Matt Nixon, urednik reportaža u tom listu, jučer dobio otkaz zbog nemoralnog ponašanja dok je radio za News of The World, a postavlja se pitanje jesu li direktori The Suna znali koga zapravo zapošljavaju, iako se Nixona, za sada, tereti za nečasno ponašanje u bivšoj, a ne u sadašnjoj redakciji, ali se sumnje množe.

Odbor za unutarnju politiku Donjeg doma britanskog parlamenta žestoko optužuje Scotland Yard da ne želi do kraja provesti istragu protiv članova obitelji Murdoch, dok londonska policija, temeljito uzdrmana i velikim nepovjerenjem građana, odgovara protunapadom i najavljue proširivanje istrage zbog ilegalnih prisluškivanja na The Daily Mail, Sunday People i Daily Mirror. Naime, ugledna emisija Radija BBC 4, 'The Report', saznaje da je policija još 2003. imala podatak o čak 4.000 zahtjeva od strane 300 novinara iz 31 redakcije koji su od privatnih istražitelja tražili pouzdane informacije dobivene prisluškivanjima. Skandal je toliko velik i širi se tolikom brzinom da je pitanje dana tko će sutra ostati bez glave.

Clegg se ograđuje od Camerona

Scotland Yard sada izlazi s podatkom da je možda i do 12.800 građana obuhvaćeno tajnim prisluškivanjima! Kriza, kako smo pisali, pogađa i premijera Davida Camerona i trese vladajuću koaliciju. Vicepremijer Nick Clegg je izjavio da zemlja ima pred sobom jedinstvenu priliku da 'počisti prljavštinu koju su izazvali mediji, političari i policija, i to u središtu, u samom srcu britanskoga društva'. Clegg zahtijeva odlučnost u istrazi i odgovornost ama baš svih upletenih, jer skandal duboko narušava povjerenje građana u političare i u policiju. Liberali su pokazali da nisu spremni spašavati koaliciju pod svaku cijenu i da će Camerona ostaviti na vjetrometini ako to bude nužno.

Cameron i dalje prkosi svima onima koji od njega traže da se javno ispriča zbog zapošljavanja bivšeg direktora News of The World Andya Coulsona kao svojega glasnogovornika jer misli da bi ta isprika otvorila lavinu novih zahtjeva i sve se više govori kako će i Cameron na kraju priče završiti kao i američki predsjednik Nixon nakon otkrivanja afere prisluškivanja demokrata poznate kao Watergate.

Istini za volju, i u tom zaključivanju prednjače The Guardian, BBC i laburisti Eda Milibanda, Cameron uopće ne djeluje uvjerljivo, dapače, vrlo neiskusno i nesigurno, a prava šteta za torijevce se tek očekuje.

Hoće li i FBI pokrenuti istragu protiv Murdocha?

Murdochovi tek očekuju pravu katastrofu jer se kriza širi na SAD gdje FBI nastavlja ispitivati žrtve prisluškivanja od strane Murdochovih novinara (ponajprije onih s televizijske mreže Fox News). Kao što je važnu ulogu u raspetljavanju afere u Britaniji odigrao povrijeđeni glumac Hugh Grant, o čemu smo ovdje već pisali, u Americi glumac Jude Law optužuje Murdochove medije da su mu prisluškivali telefon za reportažu koja je bila objavljena 2003.

Dokaže li se to i sve ono što žrtve terorističkih napada 2001. na WTC i na Pentagon tvrde istražiteljima FBI-a, Eric Holder pokrenut će istragu protiv Murdocha i u SAD-u te će cijeli skandal dobiti potpuno novu dimenziju.