GRAĐANI, OPREZ

'MUP ne zaključava računala i ne naplaćuje 500 kuna'

  • Autor: V.B.
  • Zadnja izmjena 04.10.2012 17:53
  • Objavljeno 04.10.2012 u 17:53
policijavirus625

policijavirus625

Izvor: Promo fotografije / Autor: MUP

MUP je na svojim stranicama objavio priopćenje u kojem stoji da oni ne provode nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava te da se radi o trojanu koji 'radi otmicu računala'

Naime, u posljednjih nekoliko dana učestali su pozivi građana MUP-u u kojima kažu da su platili 500 kuna i mole da im se otključa računalo jer je isteklo 72 sata te da nisu radili nikakve kriminalne radnje. Građani se pritom pozivaju se na to da su dobili poruku od Ministarstva unutarnjih poslova.

'Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava. U ovom slučaju radi se o trojan virusu tzv. 'GVU Trojan' koji radi 'otmicu' računala.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje.

U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata. Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj policiji', stoji u priopćenju na stranicama MUP-a.

U nastavku vam dajemo upute za jedan od načina uklanjanja virusa, ili potražite pomoć informatičkog stručnjaka:

- Pokrenuti računalo u Safe modu;
- Držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama 'Safe mode with Networking' te pritisnuti 'ENTER';
- Logirati se na računalo;
- Pokrenuti Internet Explorer i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala;
- Po završetku ponovno pokrenuti računalo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi