OSTOJIĆ BRANI GRANICU

MUP na najvišem stupnju pripravnosti zbog mogućeg priljeva izbjeglica

21.08.2015 u 14:00

  • +9

Smještaj za migrante i izbjeglice

Izvor: Reuters / Autor: Alexandros Avramidis

Bionic
Reading

Slijedom neslužbene informacije da se za idući tjedan pripremaju sastanci državnih institucija i nevladinih organizacija na kojima će se utvrditi detalji i podijeliti zadaće za eventualni prihvat većeg vala izbjeglica u Hrvatsku, provjerili smo osniva li Vlada tim povodom posebno koordinacijsko tijelo. Ranije, utvrđeno je da će 550 izbjeglica koje stižu u Hrvatsku, u okviru plana EU-a, biti smješteno u Hotelu Porin i Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini

'MUP je nadležan i stoga zadužen za praćenje situacije s izbjeglicama uključujući i mogući prihvat izbjeglica. U ovom trenutku MUP u potpunosti nadzire situaciju, sve organizacijske jedinice MUP-a na najvišem su stupnju pripravnosti. U slučaju potrebe, sustav za prihvat izbjeglica spreman je i odmah može biti aktiviran', odgovorio je za tportal Nikola Jelić, glasnogovornik Vlade.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u četvrtak da je Hrvatska pojačala mjere na granici nakon što je prije desetak dana došlo do pucnjave kada je srpska policija pokušala spriječiti 1.000 migranata na ulasku u Mađarsku.

'Hrvatska ima kapacitete da nam se ne dogodi ono što možemo vidjeti na scenama u susjednoj zemlji, a to je spavanje po parkovima i slično', rekao je Ostojić komentirajući za Dnevnik Nove TV humanitarnu krizu u susjednim zemljama.

Sigurno je da Hrvatska otvara vrata za 550 izbjeglica, na što se obvezala kao članica Europske unije. Migranti koji su uspjeli preploviti Sredozemno more do Grčke ili Italije mogli bi stići u Hrvatsku već u rujnu. Iz tih dviju zemalja, najteže pogođenih izbjegličkom krizom, u Hrvatsku će doći oko 400 ljudi, dok će ih oko 150 stići iz izbjegličkih logora u trećim državama koje graniče sa Sirijom.

Niz objekata za potencijalni smještaj izbjeglica

Nebojša Kirigin
, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, prije mjesec dana najavio je da će se oko 400 ljudi s područja Grčke i Italije smjestiti u Hotel Porin, u zagrebačkom kvartu Dugave, dok će maloljetni emigranti ići u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini.

'Teško je reći što će biti u budućnosti jer se razgovara samo o trenutnoj brojci od 40.000 emigranata koje će europske zemlje smjestiti u svojim kapacitetima. Dovoljno je da netko dođe u državu, u institucije i zatraži azil – ne mora doći ilegalno, može putem turističke vize ili na sličan način', podsjetio je tada Kirigin.

Ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Mladen Pejnović, u razgovoru za današnji Jutarnji list, poručio je da se 15-ak objekata može u kratkom roku staviti u funkciju prihvata izbjeglica. U pitanju su bivše vojarne (Dugo Selo, Karlovac, Varaždin, Pula...), odmarališta neriješenog vlasničkog statusa i objekti kojima RH upravlja temeljem ugovora o sukcesiji s državama bivše SFRJ. Potencijalni smještajni kapaciteti su i dvorac Esterhazy u Dardi pokraj Iloka te ferijalni dom u Vukovaru.

Ostojić je u četvrtak kazao da Hrvatska nije destinacija u kojoj bi migranti željeli ostati, a i 'sama činjenica da nismo sastavni dio Schengena na neki način destimulira one koji bi željeli ući u taj prostor i u njemu se kretati'.

'Izgradnja zida je nova okolnost u Mađarskoj koja bi na neki način mogla preusmjeriti rutu preko Hrvatske, no mi uspješno branimo granicu i nadam se da ćemo to tako i dalje', poručio je Ostojić.