PROTOČNOST PROMETA

MUP: Na granicama s Mađarskom i Slovenijom samo ciljane provjere

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 13.04.2017 17:11
  • Objavljeno 13.04.2017 u 17:11
Granični prijelaz Bregana

Granični prijelaz Bregana

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je u četvrtak da na unutarnjim granicama Europske unije, odnosno sa Slovenijom i Mađarskom, provodi samo ciljanu graničnu kontrolu čime bi se trebao ubrzati prelazak granica.

"Granična policija Republike Hrvatske na graničnim prijelazima s Mađarskom tijekom obavljanja granične kontrole, temeljem zajednički izrađenih analiza rizika na razini graničnih prijelaza, provodi ciljane provjere što bi trebalo osigurati protočnost prometa preko graničnih prijelaza bez značajnih čekanja.

Na svim graničnim prijelazima sa Slovenijom granična hrvatska policija provodi ciljane provjere putnika, koji prometuju preko graničnih prijelaza uz odgovornu istovremenu primjenu profiliranja putnika na način predviđen Uredbom i analizom rizika", izvijestio je MUP.

No, navode da "usprkos provođenju svih predviđenih mjera i radnji za bolju protočnost prometa preko graničnih prijelaza, postoji mogućnost da će doći do gužvi, prvenstveno zbog povećanog prometa putnika tijekom predstojećih uskršnjih blagdana".

Dodaju da je Slovenija tijekom jučerašnjeg dana obavijestila Europsku Komisiju, sve zemlje članice EU i Frontex, da može provoditi ciljane provjere na pojedinim graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom, što će doprinijeti smanjenju gužvi i povećanju protočnosti prometa.

"Granična policija Republike Hrvatske će tijekom predstojećih blagdana, a i nadalje, činiti sve za brzo i efikasno obavljanje granične kontrole u vezi provedbe Uredbe (EU) 2017/458, koristeći sve materijalno-tehničke resurse i primjenjujući odgovarajuće mjere s ciljem protočnosti prometa na graničnim prijelazima", navode u MUP-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!