UREDBA NE MOŽE OPSTATI

Hrvatski eurozastupnici otkrivaju: Što će biti s gužvama na granicama?

12.04.2017 u 19:38

Bionic
Reading

Pojačane kontrole na šengenskim granicama EU-a zbog izmjene uredbe koja se odnosi na granične kontrole izazvale se glavobolju carinicima, ali i val nezadovoljstva putnika. Suočeni s problemima na granicama, u Europskoj uniji su reagirali te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Švicarske Konfederacije. No pitanje je koliko će potrajati privremena suspenzija

U utorak su hrvatski europarlamentarci s kolegama iz Slovenije i Mađarske uputili apel odgovornima u Europskoj uniji da poduzmu mjere koje bi spriječile takve gužve u budućnosti.

Hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić očekuje da se privremena suspenzija pretvori u trajnu uporabom logike 'ciljane kontrole'. 'Dakle totalitaran pristup kontroli je potpuno kontraproduktivan jer se njime ništa ne rješava, ali se uništavaju turizam i ukupno gospodarstvo', smatra Jakovčić.

Europarlamentarac naglašava da se osobno prošli petak zatekao na graničnom prijelazu Kaštel/Dragonja i čekao je dva sata da prijeđe dva kilometra!

'Odmah sam reagirao, dok sam još bio u koloni, na Twitteru, a sutradan ujutro napisao sam s Borisom Miletićem, predsjednikom IDS-a, pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću', kaže Jakovčić. Premijer ga je potom odmah nazvao i zaista reagirao pa je tako hrvatska strana ublažila kontrole. 

Jakovčić smatra da je već njegovo pismo u subotu imalo pozitivnu reakciju u Hrvatskoj, Sloveniji i Europskoj komisiji.

'Nakon toga poslali smo pismo više nas europarlamentaraca iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske Europskoj komisiji. Ona bi danas, na sastanku ekspertne skupine, trebala donijeti poboljšane odluke i time unijeti nove mogućnosti protoka ljudi', navodi Jakovčić, ističući da vjeruje kako spomenuta uredba neće opstati u ovom obliku jer je to neodrživo i svi to znaju. 'Politički i ekonomski to je nemoguće', poručuje Jakovčić, osobito kad bi se s takvom uredbom ušlo u turističku sezonu.

Jakovčić smatra da treba vratiti donedavni režim jer je on dobro funkcionirao u praksi. 'Onaj tko svakodnevno ide preko granice, u drugu državu, na posao poznat je graničnoj policiji, a i one koji evidentno dolaze kao turisti nije teško prepoznati. Naravno, i dosad su osobe koje mogu biti šverceri ili drugo, tj. sumnjivci uvijek bili kontrolirani. Ipak, najvažnije je da napokon uđemo u Schengenski prostor. To je jedino ispravno rješenje za Hrvatsku!', navodi Jakovčić.

Ruža Tomašić za tportal je kazala da su europarlamentarci uputili prijedlog Europskoj komisiji da se riješi ta situacija, ali sada bi Vlada trebala sa Slovenijom i drugim zemljama koje imaju isti problem odlučiti koliko i kako to učiniti.  

Ne vjeruje da će uredba opstati u postojećem obliku, ali naglašava da će Europska komisija vjerojatno provjeriti koliko je kriminalaca prošlo kroz Hrvatsku u EU prije njena donošenja. 'Ako ih je previše prošlo i ako je Hrvatska previše puštala, onda će biti problema, ali ne vjerujem', kaže Tomašić. Napominje da je istina to da je Hrvatska na Europskom vijeću dala zeleno svjetlo uredbi, ali to je trebalo biti provedeno postupno i pod punim kapacitetom, a ne odjednom.

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula u razgovoru za N1 također je komentirao gužve na granicama izazvane odlukom institucija Europske unije da se postrože kontrole.

Picula navodi da su postojeći sigurnosni mehanizmi pokazali svoje slabosti serijom terorističkih napada, a kao najveći problem pokazao se manjak dijeljenja informacija.

'Nedopustivo je kretanje napadača bez kontrole ili zaustavljanja. U tom pogledu uredbe za kontrolu mogu biti dobra nadopuna, ali samo ako se osiguraju adekvatni kapaciteti. Pokazalo se da nisu postojali dovoljni kapaciteti za primjenu i to je postalo problem. Sada je pravo pitanje kako će Hrvatska, i ne samo ona, argumentirati pred Europskom komisijom ovaj slučaj i hoće li Komisija prihvatiti te prigovore pa spomenutu uredbu do daljnjeg derogirati ili je popraviti', kazao je Picula.

Naglasio je i da druge zemlje trpe posljedice te uredbe, poput Grčke i Finske, te smatra da će ona biti lakmus-papir i za bilateralne odnose.

'Hrvatska Vlada i njeni članovi koji su bili na Vijeću dali su suglasnost za tu uredbu, ali su upozoravali da je oskudna sadašnja razina tehnoloških mogućnosti i da bi moglo doći do problema za blagdane ili u sezoni. Hrvatska je dala zeleno svjetlo za takvu uredbu, ali sada mora zatražiti ili derogaciju ili potpunu odgodu dok se to ne popravi', smatra Picula.